Громадянам хочуть дозволити оскаржувати закони в суді

Дата: 17 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Громадянам хочуть дозволити звертатися до Конституційного суду з приводу законів, які порушують їхні права. Ці зміни мають прописати в оновленій Конституції.

Про це повідомив Володимир Яворський, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини, під час обговорення змін до Конституції в частині правосуддя.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, експерти обговорювали два проекти змін – розроблений Конституційною комісією та запропонований “Реанімаційним пакетом реформ” (РПР).

За словами Володимира Яворського, питання конституційної скарги у проекті РПР фактично ігнорується, а проект Конституційної комісії експерт назвав “дуже дивним”: “Вони пропонують, що Конституційний суд розглядає конституційні заяви після вичерпання національних засобів захисту. Та проблема в тому, що в Україні немає національних механізмів захисту, коли закон порушує Конституцію. Ви не зможете звернутися до суду з вимогою скасувати закон, який порушує Конституцію, оскільки такий спір не підлягає розгляду в жодному суді – ані адміністративному, ані цивільному, жодному”.

У проекті змін до Конституції експерт пропонує, по-перше, прописати положення, що Конституційний суд розглядає питання конституційності законів та законів про ратифікацію міжнародних договорів, і будь-яка людина може звернутися до цього суду з конституційною скаргою, коли такий закон порушує її права. Така норма застосовується практично в усіх європейських країнах, говорить Яворський.

По-друге, потрібно чітко зазначити у Конституції, що Верховний суд має право визнавати неконституційними всі інші нормативні акти – укази президента, постанови Кабінету міністрів, або має право тлумачити закони у світлі Конституції.

Зараз, як наголошує експерт, в Конституційного суду забрали повноваження тлумачити закони, а Верховному суду таких повноважень ще не надали. Тож нова конституційна норма надасть можливість громадянам звертатися до суду та захищатися від незаконних дій влади.

Нагадаємо, експерти “Правозахисного порядку денного” пропонують дати можливість громадянам інших країн стати суддями в Україні, щоб розслідувати такі випадки, як катастрофа малайзійського “Боїнгу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter