Гостиний двір у Києві відреставрують та перетворять на громадський простір

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На початку грудня в Києві планують розпочати протиаварійні роботи в Гостиному дворі. 

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Фото: Андрій Тичина

За словами міністра, реставрацію Гостиного двору проводитимуть уперше в Україні з урахуванням потреб сучасних містян. 

“Йдеться не лише про ремонт будівлі Гостиного двору, а й про нове життя всієї Контрактової площі”, – розповів посадовець. 

Щодо майбутньої концепції громадського простору, то в Мінкульті обіцяють провести проєктний семінар, щоб публічно презентувати напрацювання, зібрати відгуки та зауваження до варіантів.

“Участь в обговоренні майбутнього Гостиного двору візьмуть не лише реставратори, архітектори, урбаністи, історики, культурні менеджери, громадськість, а також представники державної та міської влади, а ще й кияни та жителі Подолу”, – запевнив Ткаченко. 

Щоб долучитися до обговорення проєкту, необхідно зареєструватися за покликанням. Також усім охочим пропонують відповісти на декілька питань спеціальної анкети щодо майбутнього Гостиного двору. 

Торговельний комплекс на Контрактовій площі в Києві, збудований ще на початку 19-го століття, у 2011 році вивели з Державного реєстру пам’яток архітектури, а вже наступного Київрада передала земельну ділянку під комплексом “Укрреставрації” в оренду на п’ять років. За планом там мали провести реконструкцію під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою.

Це рішення тоді обурило столичних активістів, які розпочали в Гостиному дворі акцію протесту.

Гостиний двір у середині 20-го століття, до перебудови за проєктом Валентини Шевченко. Фото: вікіпедія

У 2012 році тодішній президент Віктор Янукович вилучив Гостиний двір з Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Тривалий час на території двору діяла “Гостинна республіка” – культурний проєкт, організований захисниками пам’ятки. Вранці 18 лютого 2013-го громадських активістів витіснили з Гостиного двору силовики. 

Лише у 2014-му земельну ділянку під будівлею повернули місту, а самому Гостиному двору надали охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Із зими 2013 року Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки.

Нагадаємо, що нещодавно парламент ухвалив закон про адміністративну процедуру, який буде особливо цінний для тих громадян, які борються з несправедливістю у відносинах з органами влади, зокрема через забудови. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter