Голова БПП закликав Раду проголосувати президентські закони про звітність для ГО

Дата: 19 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Голова фракції “Блоку Петра Порошенка” Артур Герасимов закликав депутатів підтримати проекти законів, внесені до порядку денного цього пленарного тижня.

Про це він заявив з трибуни парламенту, повідомляє прес-служба БПП.

“Упродовж цього тижня нам необхідно прийняти низку законів. І, перш за все, це ініціативи президента, які звільняють від е-декларування громадські організації”, — сказав Герасимов.

Він наголосив, що “країна чекає на конструктивні закони, реформи і зміни. А спроби посіяти хаос, підвищити напругу в суспільстві – це фактично відкриття внутрішнього фронту в державі, виключно в інтересах нашого ворога”.

Як відомо, законопроекти №6674 і 6675 були внесені президентом Порошенком до Верховної Ради у липні 2017 року для скасування запровадженого у березні 2017 року електронного декларування для антикорупційних активістів. Однак разом із тим ці законопроекти, на думку правозахисників, містять нові невиправдані обмеження для роботи громадських організацій в Україні. Як заявила голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, українська влада копіює практики недемократичних країн, зокрема Казахстану, для здійснення тиску на громадянське суспільство під приводом боротьби за “прозорість”.

Крім того, у Венеціанській комісії на розгляді перебуває чинний закон, який поруч з державними посадовцями запроваджує обов’язок подачі електронних декларацій для антикорупційних активістів.

Після прийняття Верховною Радою у березні 2017 року ці законодавчі нововведення розкритикували українські та міжнародні організації. Із закликом ветувати закон до Петра Порошенка виступили Європейський СоюзСполучені Штати АмерикиВелика БританіяНімеччина, організації Freedom HouseTransparency InternationalМіжнародний фонд “Відродження”Українська Гельсінська спілка з прав людиниРеанімаційний пакет реформ. Незважаючи на критику, 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”. Таким чином електронне декларування для антикорупійних активістів набуло чинності.

У листопаді 2017 року півсотні організацій з Європи та США випустили заяву про те, що в Україні відбувається наступ на діяльність антикорупційних активістів та організацій і закликали владу припинити цю практику.

У грудні 2017 року моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) подав до Венеціанської комісії запит щодо оцінки законопроектів №6674 і 6675.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter