Голова оргкомітету токійської Олімпіади пішов у відставку після сексистських заяв про балакучість жінок

Дата: 12 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Голова організаційного комітету Олімпійських ігор в Токіо Йосіро Морі подав у відставку через сексистські висловлювання.

Про це повідомляє The Guardian.

Йосіро Морі. Фото: Reuters

Скандал викликали слова Морі про збільшення кількості жінок у спортивних комітетах та федерації. На його думку, це призведе до затягування засідань через їх частоту і тривалість виступів, адже жінки “зазнають труднощів із чітким висловлюванням своєї думки”.

Про те, що 83-річний Морі подасть у відставку, напередодні повідомляла низка медіа. Невдоволення словами голови оргкомітету олімпіади висловили, зокрема автомобільний концерн Toyota, що є одним зі спонсорів ігор, та прем’єр-міністр Японії Есіхіде Суга. З різкою критикою виступили й у Міжнародному олімпійському комітеті. Слова Морі там назвали “абсолютно неприйнятними”.

Сексистські заяви також обурили волонтерів та учасників естафети олімпійського вогню, які відмовились від участі на знак протесту. 

“Мої неприпустимі зауваження спричинили хаос, і я хотів би вибачитися перед членами ради, виконавчим комітетом та суспільством. Ігри мають продовжуватися під новим керівництвом, тому сьогодні я оголошую, що залишаю пост президента оргкомітету”, – заявив Морі під час зустрічі з виконавчим комітетом Олімпіади 12 лютого. 

Фото: з відкритих джерел

Наразі невідомо, хто замінить Морі на посаді. За інформацією медіа, влада країни розглядає на посаду голови організаційного комітету жінку.

Нагадаємо, що сексизм досі залишається серйозною проблемою у Японії. Декілька років назад до уряду країни надійшла петиція від тисяч жінок, яких обурювала вимога роботодавців носити виключно взуття на підборах.

У 2018 році журналісти розповіли про те, як Токійський медуніверситет змінював результати екзаменів, аби гарантувати, що не більше 30% жінок зарахують на навчання. Робили це через поширені у керівництві сексистські стереотипи, а саме застереження щодо того, що в майбутньому жінки оберуть сім’ю, а не кар’єру, а тому не слід витрачати час та кошти на їхнє навчання. 

Однак ситуація змінюється, адже, наприклад, на місцевих виборах, що пройшли в Японії у 2019 році жінки взяли рекордну кількість місць.

Відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки і жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, зокрема в політичному процесі. Однак на практиці жінкам набагато важче повною мірою скористатися цими правами. Згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, у жінок та чоловіків з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. 

Фотографія обкладинки: NBC News

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter