Голова Конституційного Суду не задекларував землю в Криму, власником якої став після окупації

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки в селищі Кореїз тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством. Водночас він не зазначив цієї інформації у своїй декларації про майно та доходи.

Про це інформує проєкт Радіо Свобода та телеканалу “UA:Перший” “Схеми“. 

Журналісти вказують, що очільник суду ще до окупації Криму у 2014 році володів маєтком та землею під ним у Кореїзі неподалік Ялти. Але 2018 року він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку у свою власність. Про це свідчить офіційний документ, отриманий “Схемами” з Єдиного держреєстру нерухомості Російської Федерації.

Коли в липні 2018 року Тупицький працював заступником голови КСУ, він оформив договір купівлі землі площею 126 кв. м у громадянина РФ Володимира Рисятова. У деклараціях Тупицького ані за 2018, ані за 2019 рік немає згадки про те, що він став власником ще одного об’єкта нерухомості.

Подання суб’єктом декларування свідомо неправдивих відомостей у декларації – це порушення, визначене статтею 366-1 Кримінального кодексу України. Саме цю статтю 27 жовтня Конституційний Суд України на чолі з Олександром Тупицьким визнав такою, що не відповідає Конституції України.

Окрім того, договір купівлі-продажу землі в Криму Тупицький оформив за законодавством Російської Федерації. Його засвідчила Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії РФ.

Водночас для українських посадовців законодавчо встановлено обмеження “на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території”, пояснює юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Суддя не має права вступати в будь-які відносини з окупаційною владою. Адже є стаття 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", і він, як представник судової влади, повинен дотримуватися позиції, що ці органи незаконні й купувати там якесь майно означає визнання їхньої легітимності.

Роман Маселко

Окрім того, відповідно до Кодексу суддівської етики, суддя зобов’язаний і в професійному і в особистому житті демонструвати поведінку, яка підтримує довіру до судів та утримуватися від дій, які можуть завдати шкоди авторитету правосуддя, наголошує експерт.

“Очевидно, що придбання у 2018 році майна в Криму за законодавством окупантів є негідним вчинком для судді Конституційного Суду, а отже містить ознаки проступку, несумісного зі статусом судді. За таке його можна звільнити, щоправда це може зробити лише Конституційний Суд двома третинами голосів”, – додав він.

“Схеми” розшукали продавця ділянки. Володимир Рисятов повідомив, що Олександр Тупицький його сусід у Кореїзі: їхні вілли розташовані поруч.

“Неправильно були розмежовані ділянки”, – розповів Рисятов і пояснив, що вони з Тупицьким домовились оформити угоду купівлі-продажу за російським законодавством, хоча за фактом “продажу не було”.

“Там ніякого продажу, нічого там не було. Продаж-то ми оформили договором, але ця земля була не моя. Ось так я скажу”, – розповів він.

Водночас юристи пояснюють, що, якщо суддя отримав у свою власність землю від іншої особи безкоштовно, за антикорупційним законодавством це може трактуватись як незаконний подарунок.

“Обов’язковою умовою договору купівлі-продажу є сплата покупцем ціни за отриманий товар. Якщо ж земля суддею отримана безоплатно – то в розумінні антикорупційного законодавства безоплатне одержання майна є подарунком. Судді заборонено отримувати подарунки від третіх осіб. За це передбачено адміністративну відповідальність”, – розповів Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО “Антикорупційний штаб” та заступник голови громадської ради при НАЗК.

Водночас, за даними директора агентства нерухомості “Статус” (Ялта) Едуарда Кісса, ринкова вартість однієї сотки землі в Кореїзі коливається від $5 тис. до $15 тис.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter