КС скасував кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях посадовців і депутатів

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє “Дзеркало тижня”.

27 жовтня на закритому засіданні КСУ розглядав подання депутатів з “Опозиційної платформи – За життя” та “За майбутнє”. Вони вимагали визнати неконституційними положення законів, зокрема, щодо електронного декларування й спецконфіскації, а також статті 368-5 ККУ, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. 

КСУ визнав невідповідними Конституції тільки два пункти з подання депутатів. 

Так, за даними джерел видання зі складу КСУ, суд скасував тільки кримінальну відповідальність за недостовірне декларування чиновників і депутатів, залишивши в силі адміністративну та дисциплінарну. 

Водночас судді КСУ не визнали неконституційним незаконне збагачення і не скасовували електронне декларування. Тобто кримінальна відповідальність залишається.  

На рішення суду від 27 жовтня вже відреагувала постійна представниця Верховної Ради в Конституційному Суді України Ольга Совгиря. Вона назвала його сумнівним та наголосила, що Україна ризикує потрапити в грандіозний міжнародний скандал через нього.

Незадовго до розгляду Совгиря повідомляла, що КСУ розглядав справу фактично з 8 жовтня, тобто в надзвичайно стислі строки. 

“Ухвалення рішення щодо такого важливого питання в настільки стислі строки й без належного з’ясування позицій учасників, враховуючи, що деякі інші конституційні подання в суді розглядаються вже більше п’яти років, може свідчити про аномальний і нетиповий підхід до розгляду конкретної справи”,наголошувала Совгиря.

Наразі повного тексту рішення на сайті КСУ немає. Його обіцяють оприлюднити пізніше. Також судді нагадали, що їхнє рішення набирає законної сили з моменту ухвалення. 

Верховна Рада ухвалила закон про відповідальність за незаконне збагачення в жовтні минулого року. За введення покарання голосували вдруге, адже до цього Конституційний Суд визнав неконституційною статтю про відповідальність за незаконне збагачення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter