“Голос України” оприлюднив конституційні зміни в частині правосуддя

Дата: 30 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Газета “Голос України” 29 червня оприлюднила на своїх шпальтах закон про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Про це повідомляють “Українські новини”.

Відповідні зміни передбачають:

– реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП);
– позбавлення президента права створювати суди; закріплення за парламентом повноважень зі створення, ліквідації й реорганізації судів;
– позбавлення Верховної Ради повноважень призначати суддів безстроково й давати згоду на їхнє затримання й арешт із передачею останніх повноважень до ВРП;
– позбавлення президента, парламенту й з’їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду (КС) – суддю можна буде звільнити лише за рішенням не менше двох третин складу КС.

Документ також підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для займання посади судді й при цьому запроваджує систему конкурсного відбору для призначення суддів.

Також збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду 2 терміни поспіль.

Крім того, зміни передбачають запровадження інституту конституційної скарги (скарги на суперечність з Основним законом застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при вичерпанні всіх інших національних засобів правового захисту) і дозвіл КС визначати конституційність пропонованих для винесення на всеукраїнський референдум з народної ініціативи питань (за зверненням президента чи не менше 45 парламентарів).

Нагадаємо, 2 червня народні депутати ухвалили нову редакцію закону “Про судоустрій та статус суддів”, а слідом за ним – зміни до Конституції у частині правосуддя. 

Правозахисники та експерти розкритикували правки, вказавши на те, що вони можуть стати інструментом для встановлення контролю за судовою системою. Вони критикують, зокрема, монополію адвокатури, відтермінування можливості ратифікації Римського статуту на три роки, згадку у Конституції прокуратури тощо. 

Раніше очільниця фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко розкритикувала судову реформу, за яку проголосували 13 з 19 членів її фракції.

Надія Савченко зареєструвала в парламенті свій перший проект постанови – про скасування рішення парламенту про ухвалення закону про судоустрій і статус суддів.

Колишній суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін переконаний, що Верховна Рада не мала права ухвалювати зміни до Конституції через умови в країні воєнного стану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter