Годинник некоректно працює через колір шкіри власника: Apple звинуватили у расовій дискримінації

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

24 грудня житель Нью-Йорка подав колективний позов проти Apple, стверджуючи, що оксиметр крові Apple Watch має “расову упередженість” щодо людей з темнішим відтінком шкіри.

Про це повідомляє AppleInsider. 

Фото: Apple

Програма Blood Oxygen може вимірювати рівень кисню в крові на запит прямо із зап’ястя, надаючи користувачу інформацію про його загальне самопочуття.

Житель Нью-Йорка Алекс Моралес стверджує, що він купив Apple Watch у період із 2020 до 2021 року, знаючи, що годинник призначений для вимірювання рівня кисню в крові. Чоловік вважав, що годинники роблять це незалежно від тону шкіри.

У позові також стверджується, що під час пандемії коронавірусу дослідники “підтвердили клінічну вагомість расової упередженості пульсоксиметрії”, використовуючи записи пацієнтів.

“Протягом десятиліть надходили повідомлення про те, що такі пристрої були значно менш точними під час вимірювання рівня кисню в крові залежно від кольору шкіри. Значення цього упередження у світі залишалося поза увагою до середини пандемії коронавірусу, яка збіглася із ширшим усвідомленням структурного расизму, що в багатьох аспектах суспільства”, – йдеться в заяві.

Компанія Apple не одразу відповіла на цю заяву. Зараз на своєму сайті вона зазначила, що застосунок Blood Oxygen “призначений лише для загальних цілей фітнесу та гарного самопочуття”.

“Вимірювання програми Blood Oxygen не призначені для використання в медичних цілях, зокрема для самодіагностики або консультації з лікарем”, – пише Apple.

Нагадаємо, що у вересні цього року Apple звільнила з роботи віцепрезидента із закупівель Тоні Блевінса за невдалий жарт у TikTok. “Я маю дорогі машини, граю в гольф і пещу жінок з великими грудьми, але я відпочиваю у вихідні та великі свята”, – написав він у підписі до відео.

Члени відділу операцій і закупівель Apple повідомили про це відео у відділ кадрів, і компанія почала розслідування. Відео стало темою для обговорення серед співробітників Apple, дехто висловлював гнів щодо його заяви, особливо з огляду на те, що інші керівники публічно виступали за розширення прав жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter