Глава УПЦ КП заявляє про утиски вірян на окупованих територіях Донбасу

Дата: 30 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Патріарх УПЦ КП Філарет звернувся до міжнародної спільноти з проханням не допустити актів насильства та інших порушень принципів релігійної свободи на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у відкритому листі Філарета до країн-учасниць “Мінського процесу” США, ЄС, ООН та ОБСЄ “Щодо посилення утисків прав вірних Київського Патріархату та інших релігійних організацій у окремих районах Донецької та Луганської областей”, опублікованому на сайті УПЦ КП.

Патріарх зазначає, що останнім часом на окупованих територіях було ухвалено рішення про те, що релігійні громади, які діють на цих територіях, мають “зареєструватися за місцевим законодавством”. Так, священикам Київського Патріархату було повідомлено представником “влади”, що протягом одного місяця релігійні громади мають бути “зареєстровані за законом республіки”.

У разі якщо протягом цього терміну “реєстрація” не відбудеться – релігійні громади будуть позбавлені прав на землю та майно, в тому числі храми, їхня діяльність буде заборонена, а священики будуть “вислані з території республіки”.

У листі наголошується, що “ДНР” та “ЛНР” не є державами і не визнані як держави жодною країною-членом ООН. “Вимога до релігійних організацій, які діють на території ОРДЛО, “реєструватися за республіканським законодавством” є неприйнятною і не може бути виконана, адже це означатиме порушення законодавства України”, – пише Філарет.

Він звертається до країн-учасниць “Мінського процесу” та до міжнародної спільноти із закликом вжити невідкладних заходів, щоб не допустити ще більшого порушення принципів релігійної свободи в цьому регіоні.

“Зокрема, звертаюся до Російської Федерації, яка де-факто контролює вказані райони, а також до Московського Патріархату, який має в цих районах істотне представництво і вплив, зупинити провокаційні дії “влади де-факто” в ОРДЛО”, – йдеться в листі.

Нагадаємо, автори щорічного звіту Комісії США з міжнародної релігійної свободи зазначають, що російські репресивні закони “значно скоротили релігійну свободу” в окупованому Криму, зокрема Росія відмовилася зареєструвати на півострові Українську православну церкву Київського патріархату.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter