Геращенко закликає розблокувати процес пошуку зниклих українців на Донбасі

Дата: 12 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Перша віце-спікерка Верховної Ради та представниця України у гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську Ірина Геращенко заявляє про необхідність розблокування процесу пошуку зниклих громадян України на окупованому Донбасі із залученням МКЧХ.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Ірина Геращенко

Геращенко наголосила, що для цього є необхідним дієвий механізм отримання інформації про кількість ідентифікованих громадян РФ, які загинули на Донбасі. За словами віце-спікерки, вона подала запити “до усіх компетентних структур щодо інформації про кількість ідентифікованих загиблих на Донбасі росіян”.

“Лише цього тижня українські військові передали останки двох загиблих росіян. Звичайно, за роки російської агресії випадків, коли після експертизи ДНК чи збігів документів і інших обставин росіяни забирали останки своїх рідних з моргів чи поховань на сході України, було набагато більше. Однак РФ та її представники у “мінській групі” і в “нормандському форматі” категорично відмовляються делегувати своїх експертів до механізму за участі МКЧХ для пошуку зниклих безвісти”, – заявила Геращенко.

Окрім того, на її думку, координатори ОБСЄ “займають в цьому питанні недостатньо активну позицію”. За словами Геращенко, цей механізм однак потрібен Україні для пошуку своїх зниклих громадян. “Чим більше ми матимемо інформації про справжні масштаби загиблих на Донбасі росіян, тим більше шансів розблокувати процес пошуку зниклих на окупованому Донбасі із залученням МКЧХ”, – підсумувала вона.

Раніше Ірина Геращенко заявляла, що пріорітетами “Мінська” на 2018 рік є звільнення всіх незаконно утримуваних з тюрем на окупованих територіях Донбасу та активізація роботи з пошуку та ідентифікації зниклих безвісти. На початку лютого Геращенко заявила, що з пошуком зниклих безвісти наразі “немає жодних позитивів”.

27 грудня минулого року на контрольному пункті пропуску “Майорське” на лінії розмежування в районі Горлівки в Донецькій області відбувся обмін полоненими. 26 осіб відмовились їхати на непідконтрольні території вже під час безпосереднього обміну, ще 47 відмовилися раніше. Таким чином від обміну відмовилися 73 людини.

Водночас в офісі Уповноваженого заявили, що  з 306 запланованих для обміну в’язнів передали лише 237 людей. За даними Омбудсмана, 69 ув’язнених під час обміну не захотіли повертатися на окуповані території. Серед людей, яких запитувала українська сторона, відмовилася повертатися на підконтрольну територію одна жінка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter