Гепатитна епідемія: з наступного року українці можуть залишитися без лікування гепатиту С

Дата: 28 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Державна програма з лікування гепатитних вірусів недофінансована в Україні на 80%. З таким рівнем фінансування епідемія збільшуватиметься.

Про це заявила головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я, професор Ольга Голубовська, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Кількість ліків, що закуповуються, неспівмірна з потребами, адже на сьогоднішній день лікування потребують щонайменше 90 тисяч людей. Гепатит С перетворюється на загрозу національній безпеці країни, оскільки держава вимушена буде витрачати величезні кошти на виплати з інвалідності та непрацездатності через наслідки захворювань”, – каже вона.

Експерти нарікають, що в країні досі критичним лишається діагностика гепатитних вірусів. Тестування не входить до обов’язкових медичних обстежень, гострий період хвороби проходить без симптомів, тому хворі дізнаються про свій діагноз на пізніх стадіях.

Збройний конфлікт в Україні також підвищує рівень інфекціонування гепатитом С.

Колишній боєць батальйону “Донбас” Євген Гуділов, який переніс низку складних операцій і тепер бореться з хворобою, закликає владу звернути увагу на діагностику хвороби серед учасників АТО.

“Щоденно сьогодні в госпіталі надходять поранені. Кожен із них може інфікуватись гепатитом. Держава має звернути увагу на епідемію”, – наголошує він.

Минулого року громадська організація “Альянс громадського здоров’я” протестувала 4,5 тисяч військовослужбовців і виявила серед них 4% хворих.

Гепатит С виліковний і його лікування може бути ефективним. Для цього керівництво України має ухвалити план викорінення гепатиту С, зауважує виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков.

“Минулого року ми закупили препарат, завдяки якому пройшли лікування понад тисячу складних пацієнтів. 93% вилікувались. Це найкращий результат за всю історію лікування гепатиту С в Україні”, – каже він.

За словами уповноваженого представника бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Олексія Бобрика, лікування гепатитом С у світі стало доступнішим.

“Сьогодні можливо швидко позбавитись від гепатитних вірусів. По-перше, є абсолютно нові, безпечні ліки, які призводять до високої виліковності. По-друге, ціни на препарат почали швидко падати. На сьогодні в Україні витрачається близько 2 тисяч доларів за курс лікування (благодійний фонд “Пацієнти України” заявляє про суму до 5 тисяч доларів – ред.). У деяких країнах ця сума сягає менше 300 доларів”, – каже він.

З наступного року в Україні не буде лікування хворих на гепатит С за державні кошти через завершення державної цільової програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

43 громадські організації 28 липня, у Всесвітній день боротьби з гепатитом, закликали прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та в. о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун продовжити соціальну програму лікування вірусних гепатитів.

“Якщо Уряд не продовжить Державну програму, то Україна не зможе більше закуповувати лікування за спеціальними цінами, які стільки часу виборювали пацієнти. По суті, це означатиме, що держава прирікає на повільну смерть усіх хворих на гепатит С, оскільки лікування стане недоступним для простих українців”, – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ “Пацієнти України”.

Фахівці вказують на досвід Грузії, де уряд взяв зобов’язався боротись з епідемією в рамках десятилітньої програми елімінації гепатиту С. Вже в 2015 році близько 5 тисяч чоловік в Грузії отримали безкоштовні ліки, і надалі число пролікованих заплановано збільшити до 20 тисяч.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, у світі понад 150 мільйонів людей інфіковані гепатитом С. За оціночними даними експертів з них близько 4 мільйонів ( 9-10% населення) живуть в Україні. Офіційно на обліку в Україні знаходяться 44 тисяч людей, яким необхідне лікування і лише 5% отримують ліки за державний кошт.

Нині Україна знаходиться на першому місці серед країн Європи за темпами поширення гепатиту С. В Європейських країнах поширеність хвороби коливається від 0,13% до 3,26%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter