Генштаб скасував документ про дозволи на переміщення військовозобов’язаних

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала скасував дію документа, який передбачає надання дозволів військовозобов’язаним на виїзд за межі місця проживання під час дії воєнного стану та оголошення мобілізації.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Фото: Zaxid.net

Залужний наголосив, що цей документ від початку стосувався лише внутрішньої роботи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки й не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України.

“Попри це його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави.

Тому начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання”, – написав він.

Оновлений документ розроблятиметься на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

“Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави”, – підсумував Залужний.

Водночас у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт про вільне переміщення призовників, військовозобов‘язаних та резервістів територією України без отримання дозволу у військкоматі.

Нагадаємо, 5 липня Генеральний штаб ЗСУ поширив повідомлення про обмеження на право військовозобов’язаних громадян залишати місце проживання без дозволу військкомату.

Командування посилалося на закон про військову службу, який на час воєнного часу передбачає заборону призовникам, військовозобов’язаним та резервістам залишати місце проживання без погодження з керівником місцевого центру комплектування і соціальної підтримки. Повідомлялося також, що такий дозвіл видають на період від 30 діб до року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter