Генпрокуратура відкрила провадження через заборону Меджлісу

Дата: 30 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за фактом незаконної заборони​ діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

“Прокуратурою Автономної Республіки Крим розпочато кримінальне провадження за фактами порушення рівноправності громадян через їхню національну приналежність за ознаками злочину, передбаченого статтею 161 КК України”, – повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

У відомстві вказують, так званий “прокурор Республіки Крим” Наталія Поклонська подала до незаконно створеного Верховного суду Республіки Крим позов про заборону діяльності об’єднання “Меджліс кримськотатарського народу”, а 12 квітня 2016 року винесла протиправне рішення про зупинення його діяльності.

“У подальшому, розглянувши позов, колегія суддів незаконно створеного Верховного суду Республіки Крим під головуванням Наталії Терентьєвої визнала об’єднання “Меджліс кримськотатарського народу” екстремістською організацією та заборонила його діяльність на території півострова”, – йдеться у повідомленні.

У ГПУ наголошують, що ці дії є “незаконними, оскільки законом “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” чітко визначено, що тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України”.

Раніше прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження проти судді, яка заборонила діяльність Меджлісу. Судді Наталії Терентьєвій інкримінують порушення ч. 1 ст. 161 та ч. 1 ст. 353 КК України (“самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи”).

Після заборони Меджлісу представниця США Саманта Пауер заявила, що наступ на інакодумство на півострові продовжує поглиблюватися. Вона підкреслила, що Росія криміналізує всю діяльність кримських татар. Тим часом посол Великої Британії в ООН Метью Рікрофт сказав, що Російська Федерація має повернути Крим Україні.

Представництво ЄС в Україні заявило, що рішення так званого Верховного суду Криму є “серйозною атакою на права кримських татар”.

Раніше у відповідь на критику низки країн, Наталія Поклонська у мережі Facebook заявила, що Меджліс займається розпалюванням ворожнечі.

“Нехай краще міжнародна громадськість дасть оцінку тим диверсійним актам, які були здійснені минулого року, коли шляхом підриву електроопор знеструмили весь Кримський півострів”, – написала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter