Генпрокуратура та СБУ хочуть позбавити мене професії – адвокат Веремієнко

Дата: 07 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) занепокоєна переслідуванням адвоката Олега Веремієнка з боку Генеральної прокуратруи.

Про це йдеться у заяві УГСПЛ. 

20 лютого 2017 року заступник Генпрокурора Юрій Столярчук оголосив адвокату дві підозри. Йому інкримінується опір працівнику правоохоронного органу (ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу України) та вплив на правоохоронця (ч. 1 ст. 343 ККУ).

Олег Веремієнко розповів Центру інформації про права людини про обшук офісу адвокатів Чудовських 1 вересня 2016 року.

У цей день слідчі Генпрокуратури хотіли вилучити два комп’ютери без санкції суду.

“У них була лише санкція на обшук офісу. Вони шукали паперові носії на певну фірму. Коли вони сказали, що ми виносимо два комп’ютери, я сказав їм: “Хлопці, покажіть мені рішення суду. Відповідно закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” є адвокатська таємниця, і ви не можете порушувати її”, – розповідає Олег Веремієнко. 

Але працівники Генпрокуратури не прийняли до уваги його роз’яснення і почали запаковувати комп’ютери у сміттєві пакети. 

“Я тоді побачив склад злочину. Тому заявив, що затримую їх у порядку ст. 207 Кримінального процесуального кодексу (“Законне затримання”) і викликав копів. При цьому нікого й пальцем не торкався”, – заявляє адвокат. 

“Практика Європейського суду з прав людини показує, що адвокатські комп’ютери можна вилучати під час обшуку, якщо є постанова суду, де написано, що вилучається адвокатський комп’ютер. А щоб не було витоку інформації, приїжджає адвокатська профспілка. Але цього всього не було”, – додає Олег Веремієнко. 

Більше того, за його словами, працівники Генпрокуратури Олексій Нечипоренко та Руслан Козюра у той день не мали повноважень проводити обшук в офісі Чудовських. 

“Обоє незаконно проводили обшук. Суд видав санкцію на обшук для Юрія Столярчука. Але він не приїхав, бо ж це – велика риба. Він закриває справи проти Іванющенко (Юрій Іванющенко, екс-депутат від Партії регіонів, якого звинувачують в організації розтрати чужого майна та в незаконному збагаченні в особливо великих розмірах – ред.). Але при цьому доручення на цих двох не було”, – коментує адвокат.

Олег Веремієнко написав заяву про злочин. У Нацполіції кажуть, що передали матеріали в київську прокуратуру, але їх там загубили. 

“Ніхто не може їх досі знайти”, – каже Олег Веремієнко.

Адвокат вважає, що натхненником його переслідування є Служба безпеки України. СБУ, за його словами, не подобається те, що він захищає полковника Івана Без’язикова, якого правоохоронці звинувачують в участі у терористичній організації. 

“Вони вирішили відібрати у мене професію. У в’язницю не посадять, але ліцензію адвоката заберуть, аби не захищав полковника”, – заявляє він.

Олег Веремієнко переконаний, що його випадком українські правоохоронці намагаються залякати інших адвокатів в Україні. 

“Руслан Козюра проводив обшук у Дніпрі. Він прямо адвокатам заявив, якщо під час обшуку не будете стояти як меблі, то з вами буде, як з Веремієнко. Це показове шмагання”, – резюмує він.

Тим часом УГСПЛ вирішила уважно слідкувати за розвитком цієї справи. Правозахисники вважають, що цей випадок порушує низку важливих питань, пов’язаних з можливістю адвокатів виконувати свої професійні обов’язки без ризиків стати об’єктами необґрунтованих переслідувань з боку правоохоронних органів.

В УГСПЛ вказують, що заява про злочин від адвоката досі не розслідується.

“Ми вважаємо, з метою досягнення об’єктивності розслідування має вирішуватися питання не тільки законності дій адвоката Веремієнка, а й законності дій з боку слідчих під час обшуку, які стали причиною дій адвоката”, – йдеться у заяві Української Гельсінської спілки з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter