Генпрокуратура не підтримує законопроект, який декриміналізує дисциплінарні проступки ув’язнених

Дата: 09 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Генпрокуратура переконана, що декриміналізація злісної непокори адміністрації в’язниць призведе до повної дестабілізації там правопорядку. 

Про це Центру інформації про права людини повідомила заступниця генпрокурора Анжела Стрижевська.

“Вивчення положень законопроекту (№9228 – ред.) та пояснювальної записки до нього засвідчило, що виключення із Кримінального кодексу України ст. 391 призведе до повної декриміналізації дій, які полягають у злісній непокорі вимогам адміністрації кримінально-виконавчої установи, що сприятиме дестабілізації правопорядку у виправних колоніях шляхом недотримання умов виконання та відбування покарання засудженими”, – йдеться у відповіді Генпрокуратури.

Натомість законопроект підтримав офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

Служба безпеки України не вважає, що має висловлювати свою позицію щодо декриміналізації ст. 391. У відомстві посилаються на ст. 216 Кримінального процесуального кодексу і пояснюють, що порушення ст. 391 КК України слідчі СБУ не розслідують. 

 

Нагадаємо, раніше українські правозахисники різко розкритикували існування в Кримінальному кодексі ст. 391. Харківська правозахисна група та “Реанімаційний пакет реформ” наголошують на непропорційності покарання, яке може призвести до негативних рішень Європейського суду з прав людини проти України. Вони закликали народних депутатів проголосувати законопроект №9228

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter