Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо 8 бойовиків, причетних до катувань в “Ізоляції”

Дата: 03 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

На Донеччині завершили спеціальне досудове розслідування і направили до суду обвинувальний акт стосовно восьми представників незаконного воєнізованого формування “МДБ ДНР” у справі про катування у підпільній в’язниці “Ізоляція”, що в окупованому Донецьку.

Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Світлини з вікна однієї з кімнат “Ізоляції”. Фото: телеграм-канал “Донецький тракторист”

До початку російської агресії у цехах колишнього заводу ізоляційний матеріалів у Донецьку діяв центр сучасного мистецтва “Ізоляція”.

Його приміщення захопили контрольовані Росією угруповання у 2014 році. Пізніше зі слів полонених і заручників, котрі поверталися за обмінами, стало відомо, що в колишньому центрі мистецтва окупанти влаштували в‘язницю.

Слідчі встановили, що у період 2014-2017 років двоє представників “служби спеціальних операцій Міністерства державної безпеки ДНР” організували і контролювали незаконну діяльність, яка полягала у захопленні та незаконному утриманні цивільних осіб  та військовослужбовців Збройних сил України у так званій в’язниці “Ізоляція”.

Їм інкримінують участь у не передбачених законом воєнізованих формуваннях, торгівлю людьми, створення злочинної організації та порушення законів і звичаїв війни, а саме жорстоке поводження з цивільним населенням (ч. 1 ст. 260, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 149, ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). За даними слідства, з 2014 року мешканець смт Зуївка Донецької області, який раніше служив у французькому Іноземному легіоні та брав участь у бойових діях в Сирії, зайняв посаду “керівника центру спецоперацій “міністерства державної безпеки ДНР”. Разом зі своїм заступником – колишнім підприємцем за вказівкою кураторів з РФ вони організували у м. Донецьку на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів підпільну в’язницю, де вчинялися тяжкі та особливо тяжкі злочини“, – йдеться в повідомленні.

Існують десятки свідчень про катування у так званій в’язниці “Ізоляція”. Полонені часто називають це місце сучасним концтабором.

За злочинними наказами підсудних “шість так званих конвоїрів і охоронців підпільної в’язниці незаконно утримували у нелюдських умовах 24 громадян. Обвинувачені жорстоко поводилися з полоненими, застосовували до них психологічне і фізичне насилля, катували і примусово залучали до праці“, – зазначили в Офісі генпрокурора.

Оскільки обвинувачені переховуються від слідства, їх судитимуть заочно, кажуть у прокуратурі.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Донецька обласна прокуратура.

Нагадаємо, на початку серпня поточного року, на Донеччині правоохоронці оголосили заочну підозру в участі у терористичній організації та незаконному воєнізованому формуванні, жорстокому поводженні з цивільним населенням і трудовій експлуатації полонених конвоїру в’язниці бойовиків “Ізоляція”.

Слідчі встановили, що 36-річний чоловік на початку 2017 року з корисливих мотивів вступив на службу до так званого “міністерства держбезпеки ДНР”, що контролюється Росією. Найманця призначили на посаду конвоїра-охоронця в’язниці, яку бойовики облаштували на території заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку. 

Докази, які здобули поліцейські, підтвердили, що він незаконно утримував у камерах місцевих мешканців, яких позбавляли волі за їхню проукраїнську позицію. Чоловік застосовував до бранців фізичні та психологічні тортури, а також примушував їх до важкої праці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter