Генпрокуратура хоче провести аудит справ Майдану

Дата: 09 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка хоче провести аудит справ, пов’язаних зі злочинами проти учасників Революції гідності і За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Про це він розповів в інтерв’ю РБК.

Очільник відомства нагадав, що в деяких справах минуло вже понад п’ять років від моменту скоєння злочину: 

“Можете собі уявити, наскільки перспективно завершити ці справи через стільки часу. Гадаю, що потрібен аудит, не лише за моєї участі як керівника, але й професійних незалежних юристів, зокрема адвокатів Небесної сотні. Мені здається, що за шість років можна було просунутися далі і суспільство вимагає значно більших результатів”.

Також Рябошапка розповів про долю управління спеціальних розслідувань, яке працює над справами Майдану в ГПУ.

“Генеральна прокуратура втрачає функцію досудового розслідування, і, вочевидь, у листопаді потрібно буде ухвалювати якесь рішення: або ми йдемо в парламент із пропозицією продовжити цю функцію на якийсь період, або віддамо ці справи в Держбюро розслідувань. Тоді Сергій Вікторович (Горбатюк. – Ред.) та його колеги будуть здійснювати процесуальне керівництво у складі Генпрокуратури чи продовжать розслідування цих справ уже у складі ДБР”, – зазначив він. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter