Генералу армії РФ, який віддавав накази катувати учасників руху опору на Донеччині, повідомили про підозру

Дата: 29 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили заступнику командувача центрального військового округу РФ, генерал-лейтенанту Євгенію Поплавському, який під час захоплення Лиману на Донеччині керував репресіями проти місцевих учасників руху опору.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

“За його наказом окупанти викрадали українських патріотів та піддавали їх численним тортурам. Крім того, задокументовано факти, коли фігурант особисто брав участь у каральних акціях та катуванні цивільних громадян”, – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, 20 квітня 2022 року генерал і чотири його підлеглі ввірвалися в будинок місцевого жителя. Від чоловіка Поплавський вимагав передати його складські приміщення окупантам. Там росіяни планували знімати постановні відео про роздавання “гумдопомоги РФ”.

Чоловік та його дружина відмовилися, тоді російський генерал наказав зачинити жінку в підвалі, а чоловіка – схопити та забрати із собою. Його завезли до одного зі складів, а перед цим Поплавський сказав підлеглому кинути бойову гранату в підвал, де була жінка, якщо її чоловік не повернеться через годину.

На складі фігурант приставив до скроні потерпілого пістолет і змушував на відео “подякувати окупантам за надану допомогу” місцевим жителям. Чоловік усе ж погодився.

Як повідомляє пресслужба СБУ, Євгенію Поплавському оголосили підозру за ч. 1 ст. 438 ККУ (віддання наказу про дії, які порушують закони та звичаї війни). Тепер російському генералу  загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, наприкінці листопада заочно про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством, повідомили командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил збройних сил РФ.

Імені підозрюваного в повідомленні ОГП не називають, але його особу не приховують слідчі-есбівці – це генерал-лейтенант Сергій Кобилаш

Торік він разом з іншим російським генералом Ігорем Осиповим став першим російським військовим, якому оголосили в Україні підозру саме за обстріл цивільної інфраструктури. Звання генерала, як кажуть у СБУ, Кобилаш отримав після того, як брав участь у бомбардуваннях цивільної інфраструктури в Сирії та Грузії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter