Генеральна амністія бойовиків неможлива – Генпрокурор

Дата: 04 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Генеральна амністія бойовиків, які діють на сході України, неможлива. Вона може надаватися лише індивідуально в окремих випадках.

Про це заявив Генпрокурор Юрій Луценко в інтерв’ю німецькому журналу “Bild“, передає Українська правда. Він коментував п. 5 Мінських угод, який вимагає прийняття закону, що забороняє переслідування і покарання осіб, пов’язаних з подіями на Донбасі. 

“Амністія може бути надана в Україні лише індивідуально. І вона може бути надана лише у випадках, які взагалі підпадають під амністію. За українським законодавством вбивства, катування, зґвалтування, тяжкі тілесні ушкодження і викрадення людей не підпадають під можливість надання амністії”, – заявив Генпрокурор України. 

“Якщо цей пункт Мінських угод повинен бути виконаний, ми будемо перевіряти клопотання кожної окремої людини, яка бажає отримати амністію. Якщо суд встановить, що вона не вчиняла перераховані злочини, суд може помилувати особу”, – додав він.

Коментуючи вимогу Німеччини і Франції, які підписали мінські угоди, про генеральну амністію всіх задіяних сепаратистів, Луценко заявив: “Якщо 10 тисяч озброєних російських військових дійсно залишать Донбас і, нарешті, залишать нас у мирі, тоді є питання, що ми будемо робити з 40 тисячами українських сепаратистів, які залишаються… Я, як Генеральний прокурор, можу діяти лише в рамках українського закону”.

“Тут не може бути генеральною амністії… 40 тисяч повинні скласти зброю і подати індивідуальне клопотання про амністію. Вони повинні визнати свою провину і просити амністії. Тоді ми в кожному випадку будемо перевіряти, чи є тяжкі злочини, які роблять амністію неможливою. Більшості це не стосується, і вони можуть бути помилувані. Але для осіб, які розпалювали цю війну, які особисто оточили себе вбивцями, це є неможливим”, – переконаний Юрій Луценко.

“Ми маємо докази того, що сепаратисти скальпували людей, відрізали їм руки і ноги, скальпували їх і ховали їх заживо. Чи дійсно ви вірите, що ми можемо надати амністію таким особам?!”, – додав Луценко.

Раніше українські правозахисники заявили, що українська влада досі не створила міжвідомчий документаційний державний центр, який би документував злочини проти людяності, воєнні злочини та централізовано їх би розслідував. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter