Генасамблея ООН вимагає припинити гуманітарну катастрофу в Україні, яку спричиняє Росія – резолюція

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральна Асамблея ООН вимагає терміново забезпечити захист цивільного населення, надання доступу до гуманітарної допомоги  та припинення “жахливої” гуманітарної ситуації, яка виникла через вторгнення Росії в Україні протягом останнього місяця.

Про це йдеться у прийнятій 24 березня резолюції Генасамблеї ООН, повідомляє сайт ООН.

За резолюцію у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку проголосували 140 країн, а 38 утрималися.

Проти документа проголосували п’ять країн – Росія, Сирія, Північна Корея, Еритрея та Білорусь.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд зазначила, що світ об’єднався перед обличчям невиправданого та неспровокованого вторгнення президента Путіна в Україну:

“Разом переважна більшість держав–членів ООН чітко заявила, що саме Росія несе виключну відповідальність за серйозну гуманітарну кризу та насильство в Україні. Разом ми закликали захистити всіх мирних жителів, які тікають від конфлікту, і вжити заходів для пом’якшення наростання продовольчої небезпеки, викликаної цією безглуздою війною. І разом ми підтвердили Статут ООН”.

Посол США в ООН додала, що Росія намагалася, але не змогла підірвати позицію на захист України ні в Раді Безпеки ООН, ні в Генеральній Асамблеї.

Повідомляється, що на обговорення Генасамблеї також виносилась гуманітарна резолюція підготовлена Південною Африкою, яку підтримала Росія, оскільки там йшлось виключно про гуманітарну кризу і не було жодної загадки про Росію та її роль у виникненні гуманітарної кризи. Однак ця резолюція не знайшла достатньої підтримки, щоб її можна було поставити на остаточне голосування.

Посол України Сергій Кислиця, висловлюючись проти південноафриканського проєкту, заявив, що викладені у ньому “непослідовні думки, переконання та курс дій”, лише підкріплюють поширене скептичне уявлення про те, як Генеральну Асамблею вже сприймають люди у світі.

Кислиця провів аналогію з “дитиною, яка вмирає у вас на руках, і ви замість того, щоб дати їй відповідні ліки, обираєте плацебо”.

Крім того, 24 березня Рада Безпеки ООН не ухвалила внесений РФ проєкт резолюції із закликом про тимчасове припинення вогню в Україні. На підтримку резолюції проголосували лише РФ та Китай. Натомість 13 інших членів Ради безпеки ООН (Франція, Великобританія, США, Індія, Ірландія, Кенія, Мексика, Норвегія, Албанія, Бразилія, Габон, Гана, ОАЕ) утрималися.

Нагадаємо, 2 березня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій засуджує вторгнення Росії в Україну і закликає Москву негайно вивести всі сили з України.

За резолюцію проголосувала 141 країна, 5 були проти і 35 утрималися. Проти документа проголосували сама Росія, Білорусь, яка залучена до вторгнення, Сирія, Еритрея та КНДР.

Фото обкладинки: скріншот з відео ООН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter