Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає РФ вивести війська з України

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

23 лютого Генеральна асамблея ООН більшістю голосів підтримала проєкт резолюції, яка закликає РФ негайно припинити бойові дії та вивести війська з території України.

Про це йшлося під час трансляції засідання.

Результати голосування Генасамблеї ООН. Скриншот

За резолюцію “Принципи Статуту Організації Обʼєднаних Націй, що лежать в основі досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні” проголосувала 141 держава, проти – 7 (РФ, Білорусь, Сирія, КНДР, Еритрея, Нікарагуа та Малі), 32 країни утримались (зокрема Іран, Казахстан, Індія та Китай).

Цю резолюцію запропонувала Україна. У ній вона закликає Росію зупинити бойові дії та вивести свої війська з української території, а також закріплює основні положення формули миру, яку запропонував президент Володимир Зеленський.

Поміж іншим документ містить заклик до належного поводження з військовополоненими, повного дотримання міжнародного гуманітарного права, “негайного припинення атак на критично важливу інфраструктуру України”.

Окремо згадана необхідність “забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, шляхом проведення належних справедливих і незалежних розслідувань і судового переслідування на національному або міжнародному рівні”.

Резолюція також закликає членів ООН співпрацювати для подолання глобальних наслідків повномасштабної війни Росії проти України і “підкреслює, що заходи для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні повинні враховувати ці чинники”.

Володимир Зеленський зазначив, що резолюція є потужним сигналом незмінної глобальної підтримки України, потужним свідченням солідарності світової спільноти з народом України у контексті річниці повномасштабної агресії РФ і глобальної підтримки української “формули миру”.

Я вдячний усім країнам, які підтримали критично важливу резолюцію Генеральної Асамблеї ООН “Принципи Статуту Організації Об’єднаних Націй, які підкреслюють важливість всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні”, – написав президент України.

Водночас Генасамблея ООН відхилила дві поправки Білорусі, які мали на меті “розмити” резолюцію. У першій ішлось про засудження заяв іноземних лідерів щодо Мінських угод, а в іншій – заклик припинити військову допомогу Україні.

Нагадаємо, у квітні минулого року Генеральна Асамблея ООН ухвалили резолюцію щодо призупинення участі Росії у Раді з прав людини через розв’язану нею війну в України.

Фото обкладинки: EPA/UPG 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter