Генасамблея ООН ухвалила посилену резолюцію про права людини в Криму

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

16 грудня Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену та посилену резолюцію “Ситуація з правами людини у тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та Севастополі, Україна”.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

За його словами, українська дипломатія послідовно посилює резолюції Генасамблеї ООН щодо Криму новими положеннями, які фіксують факти грубих порушень міжнародного права та прав людини на півострові з боку РФ як держави-окупанта.

За резолюцію проголосували 65 країн, проти – 25, утрималися – 85. Проти резолюції голосували Вірменія, Білорусь, Бурунді, Камбоджа, Китай, Коморські острови, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Нікарагуа, Малі, Філіппіни, Сербія, Саудівська Аравія, Венесуела, Зімбабве, Шрі-Ланка, Судан, Росія та Сирія. 

У тексті резолюції згадується відповідальність Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму та міститься вимога скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар.

“Репресії, депресія і безнадія – це все, з чим сьогодні стикається місцеве населення в тимчасово окупованому Криму. Системні репресії перетворили Крим на острів страху”, – цитує “Укрінформ”, постійного представника України при ООН Сергія Кислицю, який представив в Генасамблеї кримську резолюцію. Він наголосив, що кримські татари – корінний народ півострова, який вигнали з батьківщини 1944 року, – “знову став прямою мішенню залякування, переслідування і терору”.

Як указав дипломат, Росія у Криму також переслідує етнічних українців шляхом знищення політичних та громадських організацій, ліквідації освіти українською мовою, репресій проти лідерів і активістів, масового психологічного тиску й видворення громадян України з окупованої території.

“Кожен, хто наважується заперечувати наратив Росії про “возз’єднання”, стає жертвою затримань, судового переслідування, позасудових страт, тортур і нелюдського поводження”, – зазначив дипломат.

Він навів такі цифри: 2021 року у Криму були незаконно затримані 147 громадян, незгодних з політикою РФ, тоді як 2020-го – 68. Людей затримують за підозрою в участі в релігійній організації, забороненій в Росії, ухиленні від призову до збройних сил, “тероризмі”, “державній зраді”, “саботажі” та за іншими сфабрикованими звинуваченнями.

При цьому, зауважив Кислиця, задокументовані випадки катування та жорсткого поводження із затриманими.

Свобода ЗМІ в Криму практично знищена, наголосив постпред, нагадавши про арешт журналіста Владислава Єсипенка. Також Росія переслідує Православну церкву України, громади “Свідків Єгови”, мусульман.

Документ закликає держав–членів ООН посилити співпрацю в рамках Кримської платформи задля поліпшення ситуації з правами людини в Криму.

Резолюція вимагає від Росії припинити безпідставні затримання та арешти мешканців Криму, звільнити незаконно утримуваних за ґратами громадян України, зокрема Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших.

Підкреслюється також, що нарощування військового угруповання у тимчасово окупованому Криму та численні навчання російських Збройних сил спричиняють значні довгострокові негативні наслідки в регіоні, зокрема, ускладнюють забезпечення основоположних прав цивільного населення.

Резолюція містить заклик до РФ припинити політику примусової зміни демографічного складу Криму, засуджує проведений Росією всеросійський перепис населення, який визнається недійсним на території Криму. 

Резолюція наголошує на виключній відповідальності Росії як держави-окупанта в забезпеченні мешканців Криму прісною водою.

“Я щиро вдячний усім державам–членам ООН, які стали співавторами та голосували за цей важливий для України документ. Документ став шостою поспіль резолюцією Генасамблеї ООН з правозахисної проблематики в окупованому Криму і вже одинадцятою у контексті міжнародного реагування на спробу незаконної анексії Росією українського півострова. Ми продовжимо докладати максимум зусиль для деокупації українського півострова та притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності”, – сказав очільник МЗС.

Нагадаємо, 9 грудня Генасамблея ООН схвалила посилену резолюцію стосовно мілітаризації Криму. Документ містить підтримку Кримської платформи та закликає РФ припинити перекидання на півострів зброї та військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter