Генасамблея ООН ухвалила нову резолюцію про порушення прав людини в Криму. Документ враховує повномасштабне вторгнення РФ

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію “Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна”. У документі враховані умови, що склалися з початком широкомасштабного російського вторгнення.

Про це інформує видання “Укрінформ”.

Документ підтримали 82 країни, проти резолюції голосували 14 країн, утрималися – 80.

Проти голосували Білорусь, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Казахстан, Малі, Нікарагуа, Росія, Судан, Сирія, Зімбабве.

Зокрема, цього разу “утрималися” Сербія та Вірменія. Порівняно з минулорічним голосуванням, змінили позицію на “утрималися” також Індія, Киргизстан, Саудівська Аравія, Філіппіни

Як пише видання, ухвалений документ засуджує використання РФ Криму з метою агресії проти України та для підтримки спроби незаконної анексії Херсонської та Запорізької областей.

Резолюція засуджує розпалювання ненависті до України і українців та поширення дезінформації, що виправдовує агресію РФ проти України.

Генасамблея вважає недопустимою нову хвилю затримань у Криму, насильницькі переміщення в Крим і з Криму, насильницькі зникнення, а також так звану фільтрацію переміщених осіб.

У документі наголошується, що тимчасова окупація Криму стала основою для серйозної кризи в галузі прав людини на інших територіях України, що перебувають під тимчасовим військовим контролем РФ.

У резолюція міститься заклик, щоб РФ негайно припинила свою агресію проти України та вивела всі свої збройні сили з її території.

Документ акцентує увагу на дискримінаційній практиці російської окупаційної влади, свавільних затриманнях і арештах, тортурах, сексуальному насильстві, примусі затриманих осіб до “співпраці”, пише видання.

Резолюція також вимагає від Росії негайно скасувати рішення про оголошення меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, вироки щодо кримських татар та їхніх лідерів та негайно звільнити затриманих, включаючи лідерів меджлісу.

Крім того, Генасамблея вимагає припинити насильницьку депортацію українських дітей у РФ і вжити необхідних заходів щодо безпечного повернення і возз’єднання з родинами.

Документ закликає Росію припинити політику насильницької зміни демографічного, зокрема етнічного, складу населення та вжити заходів, спрямованих на обмеження вільної міграції громадян РФ до тимчасово окупованого Криму.

Також Генасамблея ООН закликала держави-члени конструктивно долучатися до узгоджених зусиль, зокрема у межах Міжнародної Кримської платформи, спрямованих на покращення ситуації з правами людини на окупованому півострові та продовжувати використовувати всі дипломатичні засоби, щоб тиснути та закликати Російську Федерацію дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним правом прав людини та як державу-окупанта, і надати безперешкодний доступ до окупованого Криму регіональним і міжнародним моніторинговим механізмам з прав людини, зокрема Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні та Спеціальній моніторинговій місії ООН з безпеки і співробітництва в Європі в Україні.

Резолюція нагадує всім державам та міжнародним організаціям про необхідність називати органи РФ та їхніх представників у Криму “окупаційною владою РФ”.

Генасамблея ООН щорічно ухвалює резолюцію про порушення прав людини в Криму, починаючи з 2016 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter