Генасамблея ООН ухвалюватиме нову резолюцію щодо Криму 19 грудня

Дата: 14 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Генеральна асамблея ООН голосуватиме за проект резолюції про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму 19 грудня.

Про це повідомляє у Twitter Українська місія в ООН.

“Генеральна асамблея ООН проголосує щодо проекту резолюції “Ситуація з правами людини в Криму та місті Севастополі, Україна” у вівторок, 19 грудня”, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 14 листопада 2017 року Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію “Положення у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь”. Ця резолюція враховує недоліки попередньої, прийнятої у грудні 2016 року. Зокрема, документ враховує випадки політичного, релігійного переслідування та переслідування журналістів, а також забороняє українській стороні блокувати в’їзд та виїзд мешканців Криму на територію України.

В ухваленому 14 листопада проекті є положення, запропоновані українськими правозахисними організаціями, зокрема, Кримською правозахисною групою, Центром інформації про права людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Тепер резолюція вказує не лише на незаконність самого призову до армії, але й на незаконність пропаганди добровільного зголошення на службу в армії.

Також правозахисники наполягали на положенні про “створення та підтримку безпечних та сприятливих умов для журналістів, правозахисників та адвокатів, аби вони могли виконувати свою роботу в Криму незалежно та без необґрунтованого втручання”.

Завдяки громадським організаціям з’явилось положення про те, що Україна має докладати зусиль з підтримання економічних, фінансових, політичних, соціальних, інформаційних, культурних та інших зв’язків зі своїми громадянами в окупованому Криму, з тим щоб полегшити їм доступ до демократичних процесів, економічних можливостей та об’єктивної інформації.

У оновленій резолюції також є вимога до Росії щодо виконання тимчасових заходів наказу Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу та забезпечення навчання українською та кримськотатарською мовами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter