Gazeta Wyborcza: журналісти та діячі культури виступили на захист редакційної незалежності польського видання

Дата: 07 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти та діячі культури України виступили із заявою на захист редакційної незалежності польського видання Gazeta Wyborcza.

Про це повідомляється на сайті газети.

Редакція незалежного польського видання Gazeta Wyborcza. Джерело: bi.im-g.pl

23 листопада компанія Agora S.A., якій належить Gazeta Wyborcza, без попередження і консультацій з керівництвом видання звільнило видавця газети Єжи Вуйцика, який працював там 30 років. Про це повідомили головний редактор Адам Міхнік і його заступник Ярослав Курський.

Надалі Gazeta Wyborcza та онлайн-платформу Gazeta.pl, яка публікує переважно розважальні тексти, з великою ймовірністю можуть об’єднати. Це призведе до скорочення штату працівників та вплине на редакційну незалежність, вважають журналісти.

За ініціативи українського ПЕН під заявою на підтримку незалежності Gazeta Wyborcza підписалися журналісти, письменники, художники та науковці. 

У заяві на підтримку редакційної незалежності найвідомішого польського видання, зокрема, наголошується на тому, що “ці процеси відбуваються в контексті безпрецедентного політичного тиску владної партії, яка неподільно кермує Польщею від 2015 року, маргіналізуючи опозицію та намагаючись позбавити її мас-медій за приписами, перевіреними В. Путіним у Росії, В. Орбаном в Угорщині та В. Януковичем в Україні, – безугавними судовими позовами з найдріб’язковіших приводів, позбавлення рекламних надходжень, розбурхування корпоративних конфліктів”. 

Українські журналісти та діячі культури нагадали, що газету засновано 1989 року, одразу ж після падіння комуністичного режиму в Польщі, як перше незалежне видання.

“Gazeta Wyborcza завжди відзначалася своїм вільнолюбним підходом, неупередженістю, політичною незаангажованістю. Залишившись нині одним з небагатьох польських медіа, які можуть критикувати уряд, Gazeta Wyborcza є речником масових громадянських кампаній і протестів”, – йдеться в повідомленні.

Підписати наголосили, що колись Gazeta Wyborcza і середовище “Солідарності” допомагали українцям здобувати свободу.

“Сьогодні ми віддаємо борг вдячності. Свобода не має кордонів, і якщо її буде менше в Польщі, то відтак буде менше і в Україні. Тож, виступаючи на захист видання Gazeta Wyborcza, ми насправді виступаємо на захист свободи і в Україні”, – заявили вони.

Лист підписали публіцист, почесний президент Українського ПЕН Мирослав Маринович; письменник, публіцист, почесний президент Українського ПЕН Микола Рябчук; президент Українського ПЕН Андрій Курков; віцепрезидентка Українського ПЕН, професорка НаУКМА Оля Гнатюк; письменник, віцепрезидент Українського ПЕН Остап Сливинський; журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен; письменник Сергій Жадан; журналісти Віталій Портников; Мирослава Барчук; історик, перекладач, член Українського ПЕН Андрій Павлишин; правозахисник Євген Захаров та інші.

Нагадаємо, що в рейтингу свободи преси – 2021 від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Польща посідає 64-те місце зі 180. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter