Гарві Вайнштейн дістав 23 роки в’язниці за сексуальне насильство

Дата: 12 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Американського продюсера Гарві Вайнштейна засудили до 23 років ув’язнення, визнавши винним у сексуальних злочинах і зґвалтуванні.

Про це повідомляє BBC.

67-річного Вайнштейна засудили до 20 років за звинуваченням у зґвалтуванні Джесіки Ман і до трьох років за домагання до своєї колишньої асистентки Мімі Галей. У суді чоловік з’явився, спираючись на ходунки, і його адвокати наголошували на тому, що навіть мінімальний п’ятирічний термін буде фактично довічним. Водночас прокурори просили суддю, щоб термін Вайнштейна відображав “життя, повне насильства” щодо жінок, і відсутність каяття.

Перед тим як суддя оголосив вирок, Вайнштейн виступив, як розповідають журналісти, з незв’язною промовою, сказавши, що “глибоко кається”, але додав, що він та інші чоловіки “заплутались”. Адвокат Вайнштейна Донна Ротунно, виступаючи перед будівлею суду в Нью-Йорку, назвала вирок “огидним” і “боягузливим”, додавши, що як суддя, так і присяжні зазнали тиску.

Через декілька годин після оголошення вироку Вайнштейна шпиталізували

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року акторка Ешлі Джадд повідомила про домагання з боку Вайнштейна. Пізніше до неї долучилися понад 40 жінок. Окрім харасменту, продюсера також звинуватили в декількох зґвалтуваннях. Згодом в англомовному сегменті інтернету акторка Алісса Мілано запустила флешмоб з гештеґом #MeToo (#ЯТеж), під яким люди зі всього світу розповідали про пережите насильство. Журнал Time назвав жінок і чоловіків, які розповіли про домагання, персонами року.

У відповідь на рух #MeToo американська гільдія продюсерів випустила список рекомендацій, які допоможуть розпізнати та побороти вияви сексуальних домагань у кіноіндустрії. Посібник передбачає, що всі члени знімальної команди повинні звертати увагу на вияви сексуального харасменту та боротися з ними. До методів боротьби, зокрема, належить призначення юристів, до яких зможуть звертатися потерпілі.

Як відомо, Національне опитування з питань рівності між чоловіками та жінками в Україні, яке провели минулого року, показало, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Також виявилося, що 40% жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки (76% проти 4% чоловіків), не зверталися по допомогу до когось, хто б міг ужити заходів щодо порушника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter