Гарві Вайнштейн оскаржує вирок за сексуальне насильство

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній голлівудський продюсер Гарві Вайнштейн, засуджений за сексуальне насильство та зґвалтування, подав апеляційну скаргу на рішення суду у штаті Нью-Йорк.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: The New York Times

Вайнштейна засудили до 20 років за звинуваченням у зґвалтуванні Джесіки Ман і до трьох років за домагання до своєї колишньої асистентки Мімі Галей. У день оголошення вироку колишній продюсер з’явився, спираючись на ходунки, і його адвокати наголошували на тому, що навіть мінімальний п’ятирічний термін для нього буде фактично довічним. 

Перед тим, як суддя Джеймс Берк оголосив вирок, Вайнштейн виступив, за повідомленнями журналістів, з незв’язною промовою, сказавши, що “глибоко кається”, але додав, що він та інші чоловіки “заплутались”. Після оголошення адвокати засудженого одразу почали говорити про нібито тиск на присяжних та суддю. 

Наразі захисники продюсера наводять сім аргументів для скасування вироку, зокрема некваліфікований розгляд справи і відмову у презумпції невинуватості. Щодо останнього, то мова йде про ситуацію, коли суддя Берк дозволив присяжним заслухати свідчення трьох жінок, які стверджували, що Вайнштейн напав на них, хоча їхні звинувачення не призвели до кримінального обвинувачення.

Після перших звинувачень Вайнштейна в англомовному сегменті інтернету запустили флешмоб з гештеґом #MeToo (#ЯТеж), під яким люди зі всього світу розповідали про пережите насильство. Згодом журнал Time назвав жінок і чоловіків, які розповіли про домагання, персонами року

Вони тоді описали для присяжних те, що прокурори характеризували як характерний шаблон поведінки Вайнштейна, а саме заманювання жінок до готельних номерів або його квартири для обговорення ролей у кіно, а потім напад на них.

Як додають журналісти, навіть якщо вирок для Вайнштейна скасують, йому все ще пред’являють звинувачення, включаючи насильницьке зґвалтування в Лос-Анджелесі за участю п’яти ймовірних жертв у 2004-2013 роках. Чоловіку за це загрожує до 140 років в’язниці.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року акторка Ешлі Джадд повідомила про домагання з боку Вайнштейна. Пізніше до неї долучилися понад 40 жінок. Окрім харасменту, продюсера також звинуватили в декількох зґвалтуваннях. Згодом в англомовному сегменті інтернету акторка Алісса Мілано запустила флешмоб з гештеґом #MeToo (#ЯТеж), під яким люди зі всього світу розповідали про пережите насильство. Журнал Time назвав жінок і чоловіків, які розповіли про домагання, персонами року.

У відповідь на рух #MeToo американська гільдія продюсерів випустила список рекомендацій, які допоможуть розпізнати та побороти вияви сексуальних домагань у кіноіндустрії. Посібник передбачає, що всі члени знімальної команди повинні звертати увагу на вияви сексуального харасменту та боротися з ними. До методів боротьби, зокрема, належить призначення юристів, до яких зможуть звертатися потерпілі.

Національне опитування з питань рівності між чоловіками та жінками в Україні показало, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Також виявилося, що 40% жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки (76% проти 4% чоловіків), не зверталися по допомогу до когось, хто б міг ужити заходів щодо порушника.

Фотографія обкладинки: The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter