Фукуяма написав лист підтримки ув’язненому кримському журналісту Осману Аріфмеметову

Дата: 04 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Американський філософ, політичний економіст та публіцист японського походження Френсіс Фукуяма написав листа заарештованому у “справі кримських мусульман” громадянському журналісту Осману Аріфмеметову.

Про це повідомило Посольство України в США в Twitter.

У своєму листі Аріфмеметову філософ пише, що Крим став жертвою російського реваншизму та територіальної агресії.

“Росія боїться демократичної України: якщо Україні вдасться перейти до ліберальної демократії, це підірве настрої Росії щодо України та регіону загалом. (…) Ситуація у Криму була невід’ємною частиною цієї боротьби. Журналісти, подібні до вас, відіграли важливу роль у збереженні правди, оскільки Росія продовжує затьмарювати медійну сферу дезінформацією”, – йдеться у листі.

Він переконаний, щоб без хоробрості та прихильності журналіста ми знали б набагато менше про реальну ситуацію на місцях у Криму та про обмеження, які Росія наклала на населення.

“Ви були одним із перших громадянських журналістів, які висвітлили цю ситуацію 2015 року. Через ваш сміливий репортаж ми знаємо про затримання та ув’язнення Бєляла Аділова та Тимура Ібрагімова, двох ваших колег-журналістів, і соромно, що служби безпеки ув’язнили вас у в’язниці аналогічним чином”, – написав філософ.

Фукуяма подякував Осману Аріфмеметову за служіння правді через журналістику і відзначив його роль у боротьбі України за свободу.

Перша заступниця Міністра зовнішніх справ України Еміне Джеппар висловила вдячність професору Фукуямі за згоду приєднатися до зазначеної ініціативи та стати голосом публічної підтримки Османа Аріфмеметова.

Нагадаємо, наразі Росія незаконно утримує громадянських журналістів Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Асана Ахтемова, Амета Сулейманова.

Раніше повідомлялося, що Прокуратура АРК спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує повідомлення в Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території Криму.

Як відомо, Центр прав людини ZMINA та Український ПЕН запустили правозахисну програму #Solidarity words, в межах якої 13 відомих українських письменників і журналістів стануть персональними амбасадорами 13 кримських журналістів, ув’язнених у тимчасово окупованому Криму та РФ. 

28 грудня у пресцентрі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) відкрили фотовиставку із 47 робіт, на яких зображено десять ув’язнених кримськотатарських громадянських журналістів та їхні родини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter