“Громадянські журналісти важливі”: у Києві відкрили фотовиставку про незаконно ув’язнених у Криму журналістів

Дата: 28 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У пресцентрі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) відкрили фотовиставку із 47 робіт, на яких зображено десять ув’язнених кримськотатарських громадянських журналістів та їхні родини. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Серед бранців Кремля на виставці є позаштатний журналіст “Крим.Реалії” Владислав Єсипенко, який перебуває за ґратами з березня 2021 року, громадський журналіст, публіцист, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, громадянський журналіст, співзасновник “Кримської солідарності” Наріман Мемедемінов і Бранець Кремля перебував в ув'язненні з 2018 до березня 2020 року. та переслідуваний на півострові журналіст “Крим.Реалії” Микола Семена.  

За словами журналіста Миколи Семени, на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) журналістам стало важче здобувати інформацію. Затримані громадські журналісти фактично пожертвували собою задля утвердження свободи слова та ЗМІ на ТОТ. 

Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич сказав, що Росія як держава-окупант зробила все, щоб свобода слова в Криму була неможливою на півострові.

“Все, що транслюється в ефір, – це фейк або маніпуляція. Громадянські журналісти виконували та виконують обов’язок донесення правди та істини до суспільства як в Україні, так і у світі. Вони показували, що таке Крим під окупацією РФ та як поводяться окупанти на півострові”, прокоментував він.

Антон Кориневич

“Той, хто працював “у полі” з цими журналістами, розуміє, якою ціною були зроблені ці кадри та відео. І тим людям, у яких не було досвіду роботи, працювати в таких умовах окупації ще складніше. Тут я віддаю належне мужності громадянських журналістів, а й готовності навчатися та зростати професійно”, додала перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ

Постпред президента сподівається, що з початку своєї роботи Верховна Рада ухвалить у цілому законопроєкт про бранців Кремля №6104. 

“У нашій юрисдикції ми маємо зробити все можливе, щоб надати правову, медичну, соціальну допомогу нашим політв’язням та членам їхніх родин”, прокоментував Антон Кориневич. 

За словами дружини політв’язня Ремзі Бекірова Халіде, її чоловік усвідомлював, що громадянською журналістикою ставить під загрозу свою свободу, утім він так і не виїхав з півострова.  

Халіде Бекірова

Вона вказує, що через незаконне ув’язнення чоловіків свободи фактично позбавлені також дружини та діти. 

“Діти з п’яти років думають про те, що їх чекає в таких кримських реаліях, коли вони виростуть. Переслідування вплинуло на них, і всі діти в нашій родині хочуть стати журналістами… Старший син серйозно налаштований, щоб стати журналістом. Він хоче відкрити сторінку у фейсбуку, щоб транслювати з неї судові засідання”, розповіла вона. 

Автори фотовиставки Олександр Єфименко, Тарас Ібрагімов, Ескендер Гані, громадський рух “Кримська солідарність”, проєкт Радіо Свобода “Крим.Реалії”, видання “Ґрати”.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вручив, зокрема, журналістці та дружині політв’язня Сейрана Салієва Муміне Салієвій прескарту Міжнародної федерації журналістів та диплом для “Кримської солідарності” як партнера НСЖУ. 

 

Нагадаємо, Європейська федерація журналістів виступила на підтримку незаконно ув’язнених в Криму  журналістів та вимагає від Росії негайного звільнення всіх професійних та громадянських журналістів, яких переслідують на півострові. 

“Ми розглядаємо наших колег як політичних в’язнів. Вони за ґратами лише за те, що виконують свою роботу в інтересах суспільства. Як вам відомо, Європейська федерація журналістів виступала й раніше із заявами солідарності з Миколою Семеною, Владиславом Єсипенком та кримськотатарськими громадянськими журналістами. Будьте певні: ми й надалі підійматимемо голос проти репресій щодо журналістів у Криму”, – йдеться в заяві генерального секретаря Європейської федерації журналістів Рікардо Ґутьєрреса. 

Загалом у тимчасово окупованому Криму незаконно ув’язнено 12 журналістів, серед яких Марлен Асанов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Асан Ахметов, Амет Сулейманов (за станом здоров’я – під домашнім арештом). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter