ФСБ у Криму стверджує, що Панов відмовився від адвоката

Дата: 31 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

В анексованому Росією Криму слідчий вручив адвокату документ про те, що затриманий українець Євген Панов відмовився від послуг адвоката, найнятого його родиною.

Про це Кримській правозахисній групі повідомив брат затриманого в Криму українця Ігор Котелянець.

Пред’явлена адвокату довідка подана від імені слідчого, у ній немає ані підпису самого Панова, ані його рукописного тексту, де він пише про свою відмову.

Це суперечить нормам російського законодавства, яке на даний момент застосовується в Криму. Згідно ч. 1 ст. 52 УПК РФ, відмова від послуг адвоката допускається лише з ініціативи підозрюваного й заявляється в письмовій формі.

Адвокат із такою “відмовою” не згоден і планує її оскаржити.

Не згодні з такою відмовою й родичі Євгена Панова.

На думку експертів Кримської правозахисної групи, таким чином слідчі намагаються не допустити адвоката, залученого родиною Панова.

Це є порушенням його права на справедливий суд і ефективний засіб правового захисту.

Крім того, це може свідчити про намір приховати наслідки незаконних методів впливу на Панова в ході допитів.

Сам Котелянець пише у Facebook: “Зв’язку з братом, як і раніше, немає. Адвоката досі не пускають. Ми не можемо ані побачити Женю, ані поговорити з ним, ані щось передати”.

“Дике поле з дикими поняттями й повною відсутністю права. Ми проб’ємося, чого б це не вартувало”, – вважає він.

Як відомо, російські спецслужби називають жителя Запорізької області Євгена Панова диверсантом і звинувачують в організації терактів на півострові, нібито відвернених у Криму на початку серпня.

Як відомо, 10 серпня Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму. За твердженням ФСБ, “одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України”.

Брат Панова допускав, що його викрали й вивезли до Криму силоміць, однак українські розвідники вважають, що Панов сам в’їхав машиною на анексований півострів.

Правозахисна ініціатива Євромайдан SOS вважає, що до українця ймовірно застосували тортури.

11 серпня Панова посадили під арешт у Криму на 2 місяці. За даними родичів, він перебуває у Сімферопольському СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter