ФСБ заявила про затримання в Росії “українського шпигуна”

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Російська ФСБ затримала в місті Тула громадянина України, якого підозрюють у шпигунстві.

Про це повідомляє російське видання РБК.

ФСБ називає затриманого агентом українських спецслужб. За версією російських силовиків, він займався вербуванням росіян, що мали доступ до засекреченої документації. Українець нібито отримував дані про новітні зразки російського озброєння. 

Щодо затриманого вже порушили кримінальну справу про шпигунство (стаття 276 КК). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 20 років. Затриманого можуть звати Петкевич А. В., адже, як зазначають журналісти російського видання “Медиазона”, у п’ятницю, 20 серпня, на сайті Лефортовського районного суду Москви з’явилась інформація про арешт чоловіка з таким ім’ям за статтею 276 КК.

Із 2008 року в Росії робили жорсткішим законодавство, зокрема про шпигунство. Відтоді обвинувачені за цією статтею, а також за “Держзраду” та “Розголошення держтаємниці”, втратили право вимагати, щоб їхню справу розглядали присяжні, які частіше виправдовували людей. З 2012 року відповідні статті Кримінального кодексу РФ розширили також завдяки таким формулюванням, як “інші випадки”, “інша допомога”, і заміні формулювання “зовнішня безпека” Росії на більш розпливчасте слово “безпека”.

Російські експерти вважають, що справи про держзраду і шпигунство пов’язані із зовнішньою політикою РФ: з приблизно сотні таких понад два десятки припадає на зраду або шпигунство на користь Грузії, трохи менше на користь США та Китаю. За даними російських правозахисників на 2018 рік, у країні було засуджено за “шпигунство” щонайменше чотирьох українців. 

Нагадаємо, в РФ та на окупованих територіях, за даними Омбудсмана, у неволі наразі перебуває 405 громадян України, серед яких 44 військовослужбовці та 30 жінок. За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 111 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter