ФСБ вилучила українські паспорти 25-річної кримської татарки, яка їхала в Крим до свого онкохворого батька

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

ФСБ Республіки Північна Осетія – Аланія вилучила документи 25-річної кримської татарки Леніє Умерової, яку близько пів року утримають під адміністративним арештом у Північній Осетії.

Про це стало відомо батькові кримської татарки Резвану Умерову з письмової відповіді прокурора Північно-Західного району міста Владикавказа Вадима Плієва, інформує правозахисне об’єднання “Кримська солідарність”.

Леніє Умерова

Раніше Умеров звернувся до наглядового органу з питанням про вилучення документів, що посвідчують особу його доньки. Наразі дівчину утримують в ізоляторі тимчасового тримання УМВС Росії у Владикавказі.

Нагадаємо, Леніє Умерову російська поліція затримала на початку грудня 2022 року під час перетину російсько-грузинського кордону. Вона прямувала до тимчасово окупованого Криму з України, де мешкає з 2015 року й закінчила університет та влаштувалася на роботу.

Коли в розмові телефоном із сім’єю в Криму вона довідалася про ускладнення в батька, спричинене лікуванням онкологічного захворювання, вона вирішила негайно вирушити до батьків, щоб побути з ними поряд.

Маршрут до тимчасово окупованого Криму Лініє Умерової пролягав через Болгарію, Румунію, Грузію. Із Грузії вона їхала автобусом Тбілісі – Сімферополь. 3 грудня 2022 року під час огляду на контрольно-пропускному пункті “Верхній Ларс” дівчину затримали співробітники російської поліції.

Після допиту у відділі поліції у Владикавказі Умерову на таксі відправили до готелю. Дорогою таксі зупинили співробітники ДІБДР, які після перевірки її документів заявили, що вона як іноземний громадянин порушила вимоги закону про перебування на території з регламентованим перебуванням. За версією співробітників, Лінія Умерова не мала права пересуватися польовими дорогами, натомість мала їздити лише федеральною трасою.

“Стосовно дівчини склали протокол про адміністративне правопорушення, з яким вона не погодилася, оскільки не знала про такі обмеження, не знала куди і якою дорогою везе її таксист”, – повідомила її адвокатка Марина Дубровіна.

4 грудня 2023 Приміський районний суд Республіки Північна Осетія – Аланія виніс постанову про притягнення її до адміністративної відповідальності в частині першої статті 18.8 КпАП РФ з призначенням покарання у вигляді штрафу в розмірі 2 тисячі рублів та з адміністративним видворенням за межі Російської Федерації. До депортації вона мала перебувати в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян МВС Республіки Північна Осетія – Аланія.

16 грудня 2022 року Верховний суд Республіки Північна Осетія – Аланія не задовольнив апеляційну скаргу адвоката Леніє Умерової на ухвалу Приміського районного суду.

За допомогою адвоката Леніє Умерова подала скаргу на рішення про покарання до П’ятигорського касаційного суду. 13 березня 2023 року суд касаційної інстанції вилучив з покарання депортацію та утримання її в центрі тимчасового тримання іноземних громадян. Суд узяв до уваги, що Лініє Умерова не належить до осіб, щодо яких передбачено винятки. Дівчині повернули документи та телефон і звільнили в залі суду. Адвокат зателефонував її батькам з повідомленням, що їхню доньку звільнили й вона може прямувати додому. Того ж дня Зера та Резван Умерови виїхали з тимчасово окупованого Криму, щоб зустріти її.

Біля виходу з будівлі суду невідомі люди знову затримали дівчину. Вони одягли їй на голову мішок, посадили в автомобіль і відвезли в невідомому напрямку. Коли дівчину висадили з машини, до неї підійшли четверо чоловіків, один з яких був у формі співробітника поліції.

“Вони запропонували їй назватися, Леніє Умерова назвала себе і показала паспорт громадянина України та закордонний паспорт. Після цього зазначені особи запропонували їй проїхати до відділу поліції для ідентифікації особи, пояснивши, що встановлюють осіб, причетних до розповсюдження наркотичних засобів”, – мовиться в ухвалі суду від 14 березня 2023 року.

На запитання, за що її знову затримують, правоохоронці склали другий протокол – за непокору вимогам співробітників поліції. Вони вважали, що дівчина “надто голосно висловлювалась і відмовлялася сісти в машину”.

14 березня 2023 року Ленінський районний суд міста Владикавказа розглянув адміністративну справу про “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції” за частиною першою статті 19.3 КпАП РФ щодо Леніє Умерової та призначив покарання у вигляді адміністративного арешту на 15 діб.

27 березня 2023 року Ленінський районний суд міста Владикавказа повторно присудив адміністративний арешт за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції” за першою статтею 19.3 КпАП РФ – ще на 15 діб. Цього разу причиною продовження арешту стало те, що їхня дочка не повернула вчасно телефон співробітникам ізолятора після розмови з батьком.

Кримську татарку перевезли до Беслана. Паспорти Леніє вилучили, а наступні судові засідання привозили без них.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник висловила побоювання, що дівчину утримують під виглядом цих адміністративних арештів задля фабрикації кримінальної справи.

9 квітня термін утримання під вартою Леніє Умерової закінчувався. Але 11 квітня 2023 року вже Радянський районний суд міста Владикавказа призначив третій адміністративний арешт на 15 діб за ч. 1 ст. 19.3 КпАП РФ. Цього разу звинуватили дівчину в тому, що вона відмовилася вийти з машини на вимогу співробітника поліції.

26 квітня суддя Радянського районного суду Владикавказа Лалі Валієва знову заарештувала Умерову на 15 діб. На Лінію Умерову склали черговий адмінпротокол про непокору поліції за те, що вона нібито відмовилася вийти зі службового автомобіля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter