ФСБ катувала кримського татарина Арсена Ібраімова задля “зізнавальних свідчень” – КримSOS

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

До політв’язня Арсена Ібраімова, засудженого до 10 років за нібито участь у добровольчому кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, застосовували тортури.

Про це заявила правозахисна організація КримSOS.

ЦОС ФСБ РФ / ТАСС

КримSOS стало відомо, що після незаконного затримання на обличчі та тілі Арсена Ібраімова були помічені значні почервоніння.

“Це свідчить про застосування грубої сили та тортур з боку співробітників ФСБ РФ під час допиту для отримання “зізнання” Ібраімова”, – розповів аналітик правозахисної організації Євгеній Ярошенко.

Правозахисна організація схарактеризувала таке поводження в контексті міжнародного збройного конфлікту як катування відповідно до низки норм міжнародного права:

  • ст. 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання;
  • ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 3 Європейської конвенції про права людини;
  • ст. 32 та ст. 147 IV Женевської конвенції;
  • ст. 75 (2)(a)(II) Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій.

Крім того, такі дії щодо Арсена Ібраімова становлять воєнний злочин відповідно до ст. 147 IV Женевської конвенції, ст. 85 (5) Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій та ст. 8 (2)(a)(II) Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Міжнародне право забороняє катування будь-кого і за будь-яких обставин.

Кримського татарина Арсена Ібраімова незаконно затримали на адміністративній межі між тимчасово окупованими Херсонською областю та Автономною Республікою Крим 6 квітня 2022 року.

25 серпня незаконне формування “Київський районний суд міста Сімферополя” ухвалило йому вирок за нібито участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана.

У КримSOS зазначають, що Арсен Ібраімов не був активістом, не брав участі в кримськотатарських акціях та спростовує всі інкриміновані звинувачення.

Як відомо, 1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав батальйон терористичною організацією.

Раніше повідомлялося, що викраденого в червні цього року в окупованому Росією Мелітополі українського волонтера Ярослава Жука утримують у Сімферопольському СІЗО, його звинувачують в “акті міжнародного тероризму”.

Напередодні незаконне формування, що називає себе “Верховним судом Республіки Крим”, залишило в СІЗО ветерана АТО Павла Запорожця, якого затримали в окупованому російською армією Херсоні.

За даними правозахисників, після початку повномасштабного вторгнення в Україну на окупованих територіях почастішали випадки викрадення російськими силовиками українських патріотів, волонтерів, громадських активістів, журналістів, ветеранів АТО / ООС. Багатьох з них вивозять до окупованого Криму та відправляють у СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter