Ще одного кримського татарина незаконно ув’язнили на 10 років за нібито участь у кримськотатарському батальйоні

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму незаконно засудили кримського татарина Арсена Ібраімова до 10 років ув’язнення за нібито участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Про це повідомила правозахисна організація “Крим SOS“.

Аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко назвав ув’язнення Арсена Ібраімова політично вмотивованим.

Наразі політв’язень перебуває в Сімферопольському СІЗО. 

За даними “Крим SOS”, Арсена Ібраімова незаконно затримали на адміністративному кордоні між Херсонською областю та АР Крим 6 квітня 2022 року.

25 серпня незаконне формування, що називає себе “Київським районним судом міста Сімферополя”, ухвалило вирок кримському татарину Арсену Ібраімову за нібито участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Ібраімов не був активістом, не брав участі в кримськотатарських акціях та спростовує всі інкриміновані звинувачення, зауважують у правозахисній організації.

“Російська окупаційна влада може використовувати справу батальйону імені Номана Челебіджихана задля помсти кримським татарам у Херсонській області за так звану “блокаду Криму”. Крім того, Росія виправдовує арешти за нібито причетність до батальйону імені Номана Челебіджихана тим, що батальйон ставить за мету деокупацію півострова”, – пояснює Євген Ярошенко.

За звинуваченням у нібито участі в кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана наразі заарештовано щонайменше 16 людей, з них 10 – після 24 лютого.

Як відомо, 1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав батальйон терористичною організацією.

Раніше повідомлялося, що викраденого в червні цього року в окупованому Росією Мелітополі українського волонтера Ярослава Жука утримують у Сімферопольському СІЗО, його звинувачують в “акті міжнародного тероризму”.

Напередодні незаконне формування, що називає себе “Верховним судом Республіки Крим”, залишило в СІЗО ветерана АТО Павла Запорожця, якого затримали в окупованому російською армією Херсоні.

За даними правозахисників, після початку повномасштабного вторгнення в Україну на окупованих територіях почастішали випадки викрадення російськими силовиками українських патріотів, волонтерів, громадських активістів, журналістів, ветеранів АТО / ООС. Багатьох з них вивозять до окупованого Криму та відправляють у СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter