Front Line Defenders закликає Росію звільнити правозахисницю Ірину Горобцову та інших цивільних

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Ірландська правозахисна організація Front Line Defenders закликає РФ звільнити херсонську громадську активістку Ірину Горобцову та інших цивільних, викрадених на окупованих територіях.

Про це йдеться в заяві Front Line Defenders, оприлюдненій у грудні. 

Front Line Defenders рішуче засуджує насильницькі зникнення та свавільні затримання українських правозахисників та інших громадян на окупованих Росією територіях України. Front Line Defenders глибоко стурбована викраденням правозахисниці та громадської активістки Ірини Горобцової з її будинку в Херсоні 13 травня 2022 року. Її точне місце перебування залишається невідомим, але, за неофіційною інформацією, Ірину перевезли до окупованого Криму. Вона не має доступу до адвоката, а також не знає про висунуті проти неї звинувачення та її правовий статус”, – йдеться в заяві.

Також у документі зазначається, що адвокат Горобцової Еміль Курбедінов у липні минулого року подав офіційну заяву до МВС Росії, в якій просив порушити кримінальну справу за статтею 127 КК РФ про “незаконне позбавлення волі людини, не пов’язане з її викраденням”, що була відхилена.

За словами родичів Горобцової, у неї аневризма головного мозку, через що вона страждає на сильний головний біль. Вони занепокоєні тим, що, незважаючи на її діагноз, вона не отримує належної медичної допомоги, а також ліків, необхідних для лікування цієї хвороби“, – мовиться в заяві.

Ірландська правозахисна організація нагадує, що Європейський суд з прав людини закликав Росію надати інформацію про місце перебування Ірини Горобцової до 16 вересня 2022 року. Оскільки Російська Федерація відмовилася виконати цей запит, навіть незважаючи на раніше взяті на себе зобов’язання, її позбавили права бути учасницею Європейської конвенції з прав людини.

Front Line Defenders закликає:

  • внести питання щодо обміну цивільними полоненими, які незаконно утримуються в Криму та на інших окупованих Росією територіях, до переліку питань, що обговорюватимуться під час майбутніх перемовин між Україною та Росією;
  • міжнародну спільноту, зокрема Міжнародний кримінальний суд, підтримати роботу з виявлення осіб, винних у порушенні прав людини в Криму та на інших окупованих Росією територіях, а також надати підтримку в притягненні винних до відповідальності;
  • міжнародні та регіональні інституції вжити всіх можливих заходів задля забезпечення захисту правозахисників та інших категорій осіб, що зазнали переслідувань з боку окупаційної влади в Криму та на інших окупованих територіях (таких як кримські татари), а також сприяти в притягненні до відповідальності всіх тих, хто причетний до порушення їхніх прав.

Як повідомляє ZMINA, за час вторгнення Росії в Україну окупанти викрали та незаконно утримують під вартою щонайменше 386 волонтерів, громадських активістів та правозахисників. Серед них можна згадати журналістів Сергія Цигіпу та Дмитра Хилюка, а також іспанського волонтера Маріо Гарсію Калатаюда.

За даними ZMINA, понад 10 осіб, які вели гуманітарну діяльність, були знайдені мертвими або померли після звільнення через тортури, яких вони зазнали в полоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter