Freedom House закликає парламент для обрання омбудсмана консультуватись із громадськістю

Дата: 23 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає Верховну Раду України, обираючи нового Уповноваженого з прав людини, розглянути широке коло кандидатів і провести ґрунтовні консультації з громадянським суспільством, в разі необхідності – відкласти офіційне голосування в парламенті.

Про це йдеться в офіційній заяві організації, переданій Центру інформації про права людини.

У Freedom House наголошують, що омбудсман відіграє ключову роль в приверненні уваги до питань прав людини та демократичного врядування.

“Інститут Уповноваженого з прав людини значно сприяв поліпшенню ситуації з правами людини в Україні, і тому заслуговує на ретельний, відкритий процес відбору і призначення. Щоб бути ефективною, ця інституція повинна бути політично незалежною, і мати не лише офіційний мандат від Ради, але й підтримку та участь громадянського суспільства”, – сказав Марк Берендт, директор програм в Європі та Євразії.

Автори заяви також звертають увагу, що 24 травня Комітет з прав людини ВРУ планує розглянути три кандидатури, обрані без консультацій з громадянським суспільством, потенційно ставлячи під загрозу незалежність омбудсмана.

Нагадаємо, 28 квітня закінчився п’ятирічний термін перебування на посаді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

10 травня правозахисники закликали парламент обрати нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини без політичного впливу та маніпуляцій, для чого провести відкритий конкурс із залученням для консультацій представників громадянського суспільства.

24 травня о 14.30 (адреса: вул. Банкова, 5-7, кім. 418) Комітет з прав людини ВРУ планує розглянути внесені кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Наразі внесені такі кандидатури:

– народний депутат України Денісова Людмила (з ініціативи фракції “Народний Фронт” за підписами 125 народних депутатів);

– народний депутат України Алєксєєв Сергій (з ініціативи фракції БПП за підписами 123 народних депутатів);

– адвокат Мамалига Андрій (з ініціативи фракції Радикальної партії Олега Ляшка за підписами 116 народних депутатів).

Україна отримала рейтинг частково вільної країни у звіті “Свобода у світі – 2017”, частково вільної – у звіті “Свобода преси – 2017”, частково вільної – у звіті “Свобода в Мережі – 2016”, і має оцінку рівня демократії 4,61 за шкалою від 1 до 7, де 7 є найгіршою можливою оцінкою, в доповіді “Країни перехідного періоду – 2017”.

Freedom House є найстарішою неурядовою організацією у Сполучених Штатах Америки. Організація бачить свою місію у поширенні та захисті демократії та свободи по всьому світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter