Freedom House назвав Україну “частково вільною” в рейтингу свободи у світі

Дата: 04 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Україну назвали “частково вільною” в рейтингу “Свобода у світі – 2020” правозахисної організації Freedom House. Країна в порівнянні з 2019 роком піднялась на 2 пункти.

Про це йдеться на сайті організації.

Укладачі рейтингу оцінювали стан політичних прав та громадянських свобод, зокрема перебіг виборчого процесу та політичного плюралізму в ньому, свободу вираження поглядів і переконань, права на свободу об’єднань та організацій, верховенства права та особистої незалежності особи. 

Експерти дійшли висновку, що після 2014 року Україна ухвалила низку позитивних реформ. Утім, корупція досі “залишається ендемічною”, а ініціативи, спрямовані на її подолання, впроваджуються лише частково.

“Часто відбуваються напади на журналістів, громадських активістів та представників меншин. Водночас працівники поліції часто неналежним чином реагують на такі порушення”, – наголошують вони.

За словами директора Представництва Freedom House в Україні Метью Шаафа, події в Україні у 2019 році свідчать про важливий прогрес, якого країна досягла в консолідації своїх ключових демократичних інститутів, верховенстві права та рівності для всіх.

“Та ще багато чого потрібно зробити. Політика має бути відкритою для всіх, і кожен повинен мати можливість брати участь у суспільному житті. Ті, хто понад законом та  застосовують насильство, щоб просувати антидемократичні політики або вилучати людей із суспільства, повинні бути рішуче притягнуті до відповідальності згідно з чинними законами, що мають захищати всіх”, – додав він.

Окремо у звіті оцінили стан свободи в окупованому Криму та непідконтрольних частинах Донбасу. 

“Східний Донбас отримав одні з найнижчих балів у звіті “Свобода у світі – 2020″ через майже повну відсутність верховенства права, панування сепаратистських лідерів і Росії в майже всіх аспектах життя та суттєві обмеження громадянських свобод”, – розповів Шааф. 

Окупований Крим експерти також назвали “невільним” через утиски окремих груп та відсутність опозиції.

“Російський уряд продовжував зміцнювати етнічне російське панування на півострові, маргіналізуючи українську та кримськотатарську громади. Російська влада регулярно зловживає законами про боротьбу з тероризмом та екстремізмом для зміцнення свого домінування”, – стверджують експерти.

У загальному підсумку звіту експерти Freedom House зазначили, що наразі демократія зазнає занепаду в усьому світі. Водночас наслідки цього, за їхніми словами, очевидні не лише в авторитарних державах, таких як Китай, Росія та Іран, але й у країнах та на територіях з тривалим досвідом дотримання основних прав і свобод людини. 

“Безперешкодна жорстокість автократичних режимів та етичне ослаблення демократичних сил роблять світ дедалі ворожішим до нових вимог кращого управління. Без більшої підтримки та солідарності з боку сталих демократій протестні рухи, що закликають до свободи та реформ, найімовірніше, не витримають натиску авторитарних репресій”, – зазначила Сара Репуччі, віцепрезидентка з досліджень організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter