Франція вважає, що до торішнього створення антисемітських графіті причетна російська спецслужба

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Франції вважають, що Федеральна служба безпеки РФ причетна до антисемітської кампанії, яка відбувалася восени 2023 року, коли на будівлях у Парижі та його околицях почали з’являтися графіті із зображенням зірки Давида.

Про це пише France 24.

Фото: Getty Images

Так, у листопаді 2023 року французька прокуратура налічила понад 60 таких графіті. Малюнки трактувалися як загроза для євреїв, оскільки нагадували про часи нацистської окупації Франції. Вони з’явилися на тлі загострення військового конфлікту між Ізраїлем та палестинським угрупованням ХАМАС.

Зрештою в цій справі заарештували молдовську пару, а також ідентифікували проросійського молдовського бізнесмена – ініціатора акції.

Раніше молдовський бізнесмен Анатолій Призенко намагався переконати французькі медіа, що насправді акція мала на меті привернути увагу Франції до небезпеки антисемітизму, а не залякати євреїв.

Однак Генеральний директорат внутрішньої безпеки Франції (DGSI) вважає, що насправді громадяни Молдови діяли за вказівкою п’ятого відділу ФСБ, який проводить міжнародні операції.

ФСБ є головним наступником КДБ Радянського Союзу.

Прокурорка Парижа Лор Беккуо під час торішнього розслідування заявила, що графіті були зроблені на “явну вимогу” людини, яка проживає за кордоном.

Нагадаємо, що в період з 7 жовтня по 23 жовтня 2023 року французькі правоохоронці заарештували 336 людей за вияви антисемітизму. За цей час поліцейські зареєстрували 588 антисемітських інцидентів. 

Єврейська громада Франції налічує майже 500 тисяч осіб, вона найбільша в Європі.

Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен казав, що з початку бойових дій на Близькому Сході станом на 13 жовтня зафіксували понад 100 антисемітських актів. Більшість із них стосується графіті, на яких зображено свастику, написи “смерть євреям”, заклики до інтифад проти Ізраїлю. Однак деякі інциденти охоплювали арешти людей, які хотіли пронести ножі до шкіл і синагог.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter