Фонд Держмайна передасть Гостиний двір Мінкульту

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Фонд Держмайна передасть Гостиний двір у столиці до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.  

Про це повідомив у телеграмі міністр культури Олександр Ткаченко.

Гостиний двір у Києві. Фото: вікіпедія

У травні уряд зарахував Комплекс споруд Контрактової площі та Гостиний двір до категорії національного значення. За словами Ткаченка, 17 червня відбулося перше засідання комісії з питань передання пам’ятки, яка оглянула об’єкт і ухвалила рішення, що цей процес відбудеться 29 червня. 

“Після завершення передачі розпочнеться розробка проєктно-кошторисної документації та перші протиаварійні роботи для збереження історичної будівлі”, – розповів міністр.

Гостиний двір – це торговельний комплекс на Контрактовій площі в Києві, збудований 1809 року. У 2011 році будівлю вивели з Державного реєстру пам’яток архітектури, а вже наступного Київрада передала “Укрреставрації” в оренду на п’ять років земельну ділянку під комплексом. За планом там мали провести реконструкцію під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Однак це рішення обурило столичних активістів, які розпочали в Гостиному дворі акцію протесту.

Фото: podil.kyivcity.gov.ua

У 2012 році тодішній президент Віктор Янукович вилучив Гостиний двір з Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Тривалий час на території двору діяла “Гостинна республіка” – культурний проєкт, організований захисниками пам’ятки. Вранці 18 лютого 2013-го громадських активістів витіснили з Гостинного двору силовики. 

Лише у 2014-му земельну ділянку під будівлею повернули місту, а самому Гостинному двору надали охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Із зими 2013 року Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter