Фонд “Демініціативи” звинувачує Офіс президента в маніпулюванні їхньою соціологією

Дата: 24 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва звинувачує Офіс президента України в маніпулюванні їхніми соціологічними даними й закликає або виправити некоректну новину, або анулювати її.

Про це йдеться в блозі професора Національного університету “Києво-Могилянська академія”, наукового директора фонду “Демократичні ініціативи” Олексія Гараня на “Українській правді”.

Він пояснює, що 21 грудня фонд оприлюднив результати загальнонаціонального підсумкового опитування, проведеного спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, а вже 23 грудня комунікаційники Офісу президента, посилаючись на це опитування, зробили “новину“: “Президентська ініціатива “Велике будівництво” стала головною позитивною подією 2020 року”. Мовляв, згідно з опитуванням, такої думки дотримується переважна більшість респондентів (93%) .

Утім, директор фонду наголошує, що насправді цю ініціативу відзначило лише 11,3% опитаних. А от уже з цих 11,3% позитивно її оцінили 93%.

“Нехитра математика дає: 11,3% х 93% = 10,5%. 10,5% це все-таки не 93%, як написали панове з ОПУ! Але новина пішла гуляти по інтернет-сайтах і соцмережах. Якби це було правдою, навряд чи партія президента програла б місцеві вибори у всіх областях і обласних центрах і навіть у рідному для Володимира Зеленського Кривому Розі. Якби це було правдою, 81% громадян не називав би корупцію чинником, що має найбільший і сильний вплив на життя в країні”, – пише Гарань.

За його словами, реальна думка громадян під час опитування інша: позитивних подій немає. Адже навіть весняний карантин, який за задумом мав урятувати життя і дати владі можливість підготуватися до другої хвилі епідемії, за його підсумками сприйняли негативно.

Гарань зазначає, що в такий спосіб відбувається і маніпулювання громадською думкою, і введення в оману самого президента.

Тож соціологи просять людей, які відповідають за комунікацію та інформування президента, навчитися цитувати соціологічні дані коректно, навчитися правильно користуватися даними соціології для ухвалення важливих державних рішень і навчитися комунікувати з науковцями.

Він наводить приклад того, як у липні опитування показало, що міністром освіти має бути людина, яка має незаплямовану професійну репутацію та чесно заслужені наукові ступені. Водночас усупереч думці громадян за підтримки ОПЗЖ був призначений Сергій Шкарлет. Такий крок, за прогнозами соціологів, це збільшить конфлікти й кількість противників влади серед молоді.

Інше опитування, за словами Гараня, дало негативну оцінку роботі очільників прокуратури та МВС. Але вони лишилися на своїх посадах, дивлячись крізь пальці на злочини своїх підлеглих. Тож соціологи прогнозують, що довіра до правоохоронців падатиме і жодні “посадки” не допоможуть.

Гарань зазначає, що фонд “Демініціативи” завжди був відкритий до співпраці з владою, якщо вона поважає закон, дотримується демократичних принципів і захищає євроатлантичний вибір. Якщо президент теж поділяє ці принципи, соціологи готові надати рекомендації до державної політики, зокрема стосовно комунікації із суспільством.

Після розголосу в ЗМІ на сайті Офісу президента виправили згадану новину. Нині там вказано, що лише 11,3% громадян вважають ініційовану президентом Володимиром Зеленським програму “Велике будівництво” головною позитивною подією року. В ОП перепрошують за неточність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter