Фінський уряд на день очолить 16-річна дівчина

Дата: 06 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У Фінляндії школярка та активістка Ааві Мурто на один день очолить уряд країни, щоб привернути увагу до нерівності дівчат і хлопців. 

Про це повідомили на сайті уряду. 

Ааві Мурто

“Зміна” очільниці уряду відбудеться 7 жовтня. Протягом дня 16-річна Мурто зустрінеться з міністром з розвитку співробітництва і зовнішньої торгівлі, канцлером юстиції та членом парламенту. З ними вона обговорить проблему доступу дівчат із вразливих груп до технологій. 

“Доступ дівчаток до технологій – важлива проблема глобальної рівності, до якої необхідно поставитися серйозно”, – каже Мурто. 

Фінський уряд погодився змінити очільницю на день у межах програми Girls Takeover, приуроченої до Міжнародного дня дівчат ООН 11 жовтня. Минулого року в рамках цієї програми майже дві тисячі дівчат з понад 60 країн також на день стали лідерками. Цьогорічною темою Girls Takeover став вплив технологій на ґендерну рівність.

Відомо, що в жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Так, 15 млн дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 млн дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Також, згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку, менш ніж половина жінок у світі мають доступ до інтернету, водночас серед чоловіків ця цифра сягає 51%. В Україні жінок в ІТ-сфері наразі лише 24%, третина з них працює на “молодших” позиціях, і тільки 12% – як досвідчені спеціалістки, що вдвічі менше, ніж чоловіків.

ZMINA докладно розповідала про проблеми, з якими стикаються українки, зокрема щодо оплати праці, а також домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter