Фінські та шведські правозахисники збирають кошти на евакуацію гомосексуалів із Чечні

Дата: 15 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Фінські та шведські правозахисні організації збирають кошти на допомогу чеченцям, яких переслідують через сексуальну орієнтацію.

Про це пише “Новая газета” з посиланням на видання Yle.

Повідомляється, що в Швеції за тиждень вдалося зібрати близько 50 000 євро. У Фінляндії пожертви збирає організація SETA.

“Російські організації стали евакуювати чеченських геїв. Ситуація настільки серйозна, що в них немає іншої можливості. Вони намагаються оплачувати всі витрати на подорож, розміщення і харчування цих людей. Ми запитали, чи можемо ми надати їм допомогу, наприклад, шляхом збору коштів. Вони відповіли ствердно”, – сказала генеральний секретар SETA Кертту Тарьямо.

ЗМІ повідомляє, що кошти відправлять в Чечню через дружні російські ЛГБТ-організації. У SETA не знають, як саме російські правозахисники допомагають евакуювати чеченських геїв.

“Вони не можуть розголошувати подробиць, щоб не наражати на небезпеку людей і без того беззахисних”, – додала вона.

Нагадаємо, у публікаціях від 1 і 4 квітня “Новая газета” повідомляє про те, що останні кілька тижнів у Чечні проводять скоординовану кампанію, під час якої були викрадені сотні чоловіків, які вважалися гомосексуалами. Повідомляється, що чоловіків піддали тортурам та іншим видам жорстокого поводження, змушуючи їх розкрити інформацію про інших відомих їм представників ЛГБТІ-спільноти. “Новая газета” стверджувала, що перевірила інформацію про щонайменше трьох чоловіків, які були вбиті викрадачами. Однак її джерела стверджують, що таких убивств було більше.

Після низки публікацій на адресу співробітників “Нової газети” стали надходити погрози. 13 квітня видання опублікувало заяву в зв’язку з відкритими погрозами, що прозвучали на адресу редакції.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від глави Слідчого комітету Олександра Бастрикіна, в.о. глави Слідчого управління Слідчого комітету по Чечні Сергія Соколова та Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової негайно розслідувати повідомлення про викрадення, тортури і вбивства гомосексуалів у Чечні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter