Фінська газета поширює серед росіян інформацію про війну РФ проти України за допомогою онлайн-гри Counter Strike

Дата: 07 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Одне з найвпливовіших видань Фінляндії Helsingin Sanomat інтегрувало лонгрід про війну РФ проти України у популярну серед росіян онлайн-гру Counter Strike.

Про це повідомляє Reuters.

Скриншот з Helsingin Sanomat

Оскільки ми були дуже стурбовані ситуацією зі свободою преси та свободою слова в Росії, ми вирішили, що, можливо, можна знайти нові канали, щоб забезпечити російську аудиторію надійною, незалежною журналістикою, наприклад, про ситуацію в Україні”, – зазначив головний редактор Helsingin Sanomat Антеро Мукка в інтерв’ю Reuters.

Лонгрід під назвою “Правда про війну” інтегрований у популярну серед росіян онлайн-гру Counter Strike. Журналісти обрали цю платформу, оскільки там не блокують поширення інформації про війну в Україні, на відміну від соцмереж. Крім того, у Counter Strike грає 3–4 млн росіян, в основному це молоді люди.

Мапу, вигляд якої нагадує типове місто колишнього СРСР, створили розробники Volcano та FMPONE. У комп’ютерній грі Counter Strike вона містить таємну кімнату, де заховані зображення й тексти газети Helsingin Sanomat, які детально описують жорстокість армії РФ під час повномасштабного вторгнення на нашу землю. Всі факти звірств окупантів задокументували журналісти й фотографи фінської газети під час активної фази війни в Україні. На мапі відмічені  російські обстріли цивільних об’єктів України. Там є інформація про вбивства цивільних у Бучі. Коли гравець наближається до світлин, він чує розповідь про цивільних жителів, жорстоко вбитих російськими солдатами. Крім того, в таємній кімнаті розмістили інформацію про російські втрати, яку приховують пропагандисти.

Якщо хтось із молодих людей в Росії завдяки цій грі на кілька секунд замислиться над тим, що відбувається в Україні, то це того варте”, – переконаний головний редактор газети Helsingin Sanomat Антеро Мукка.

Можливість потрапити в кімнату з’являється після того, як гравця “вбивають”. Вхід до неї підсвічений ліхтарем. Counter Strike дає змогу додавати власні мапи.

Нагадаємо, станом на кінець березня поточного року, внаслідок військової збройної агресії РФ проти України скоєно 72 тисячі воєнних злочинів, загинули майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter