Німеччина й Італія дозволили своїм енергетичним компаніям обходити санкції

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Італія й Німеччина дозволили компаніям відкривати рахунки в рублях для купівлі російського газу.

Про це повідомляє агенція Reuters із посиланням на свої джерела.

Обидві країни повідомили компаніям, що вони можуть відкрити рахунки в рублях, щоб продовжувати купувати російський газ, “не порушуючи санкцій проти Москви, після переговорів з Європейським союзом“.

Як повідомляє Reuters, за інформацією двох джерел, німецькі імпортери газу отримали від Берліну повідомлення про можливість відкривати рахунки в рублях для оплати російського газу без порушення санкцій.

Німеччина, як йдеться в повідомленні з посиланням на два джерела, вирішувала це питання в координації з ЄС. Італійський уряд, за даними джерела Reuters, також спілкувався з Європейською комісією і отримав роз’яснення щодо того, як легально купувати російський газ.

Офіційних повідомлень з цього питання від цих країн та ЄС ще не було.

Водночас фінська державна енергетична компанія Gasum повідомила, що 21 травня Росія припинила постачання газу до Фінляндії через відмову платити в рублях. Напередодні у компанії повідомили, що мають намір подати до арбітражу позов про перегляд контракту на постачання газу. Крім питання оплати в рублях, як мовиться в повідомленні, сторони мають й інші розбіжності. Фінський оператор планує постачати газ своїм клієнтам з інших джерел. Постачати газ Росія також припинила Болгарії. 

Як відомо, із 1 квітня влада Росії вимагає, щоб “недружні країни” здійснювали розрахунки за постачання газу в російських рублях. Для цього країнам необхідно відкрити відповідні рахунки в “Газпромбанку”. Президент Росії Володимир Путін заявляв, що у разі відмови від оплати у рублях “чинні контракти будуть зупинені”. В Єврокомісії заявили, що виконання цих вимог Росії стане порушенням санкцій.

Окрім того, у травні добовий експорт нафти Росії до Італії становив близько 450 тисяч барелів нафти. Як відомо, один із найбільших нафтопереробних заводів країни, який належить російському “Лукойлу”, став повністю залежним від поставок материнської компанії, повідомляє Financial Times з посиланням на дані аналітичної компанії Kpler.

Такі обсяги вчетверо більше за обсяги російської нафти країною у лютому і є найбільшими з 2013 року. Як наслідок, Італія може обігнати Нідерланди як найбільший імпортний хаб ЄС для російської танкерної нафти. 

Європейський Союз так і не запровадив дієвих санкцій проти Росії через її агресію в Україні. Наразі щодня Росія отримує від продажу нафти та газу європейським країнам 1 млрд доларів, тоді як її витрати на війну за один день сягають 1 млрд доларів. 

Ексгенеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розкритикував обережний курс уряду Німеччини щодо агресивної війни Росії проти України. За його словами, Німеччина “надто вагається, щоб поставити важке озброєння та ввести санкції”. Різко розкритикував уряд Олафа Шольца за небажання постачати важке озброєння попри рішення Бундестагу й посол України в Берліні Андрій Мельник. У нього складається враження очікування припинення вогню, щоб зник тиск на Німеччину. Він назвав це підступною логіко, “що залишає людей в біді”.

Парламент Німеччини дозволив постачання важкої зброї три тижні тому, але з того часу уряд не приймав жодних рішень

Відомо, що Китай провадить переговори з РФ щодо закупівлі додаткових обсягів нафти для поповнення своїх стратегічних запасів.

Нагадаємо, з 24 лютого до 18 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 089 випадків загибелі або поранення цивільних в контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості 3 811 загиблих, з них 255 дітей. Також зафіксовано 4 278 поранених, з них 382 дитини, в основному внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
У “Крим SOS” повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2  мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. У цю статистику входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань. 
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter