Фільм про Мустафу Джемілєва покажуть на міжнародних фестивалях

Дата: 03 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Українську документальну стрічку “Мустафа” режисера Ахмеда Самихаліла про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва покажуть на Берлінському міжнародному кінофестивалі та американському фестивалі незалежного кіно Sundance.

Про це повідомила продюсерка стрічки Таміла Ташева  під час презентації фільму на кінофестивалі “Молодість”, пише Детектор Медіа.

Ташева також розповіла, що після фестивального періоду стрічки планується її прокат в Україні – уже йдуть переговори із дистриб’юторами, а також фільм неодмінно покажуть на українському телебаченні.

Творці фільму “Мустафа” сподіваються і на його прокат у країнах Європи.

Документальна стрічка “Мустафа” знайомить глядачів із життєвим шляхом кримськотатарського лідера Мустафи Джемілєва, розкриває його характер крізь численні інтерв’ю із правозахисниками та дисидентами у п’яти країнах світу.

Під час створення документалки команда фільму відвідала 5 країн світу, записавши 26 інтерв’ю. Над ними працював історик та журналіст Вахтанг Кіпіані. Окрім спогадів про Джемілєва, фільм містить й історичні реконструкції.

“Мені хотілося б, щоб фільм порушив інтерес у людей до того, що знаходиться поруч, але вони цього не знали. Я часто бачу, як до Джемілєва ставляться як до депутата. Люди не розуміють, що депутатство – це навіть не одна тисячна з того, ким він є, – розповів Кіпіані  Крим_SOS напередодні виходу фільму. – Депутатом у тій функції, яку він виконує, міг би бути майже будь-який кримський татарин: представляти, говорити або вносити законопроекти. Але ось на це “буцання теляти з дубом”, як говорив Солженіцин, на боротьбу з системою – на це мало хто здатний. Тому в якійсь мірі цей фільм показує неймовірні можливості людини залишатися людиною”.

Роль Мустафи Джемілєва у картині зіграв Максим Пасічник. Саунд-продюсером фільму став піаніст Юхим Чупахін.

Режисер стрічки Ахмед Самихаліл розповів Крим_SOS, що у картині творці показали основні події в житті Мустафи Джемілєва: депортацію, його перше ув’язнення, голодування, що тривало 303 дні.

“У фільмі мені хотілося показати Джемілєва звичайною людиною з усіма притаманними їй слабкостями. Завдяки книгам у нас склалося враження про нього, як про відважного лицаря, яким він, безумовно, і є. Однак, коли спілкуєшся з ним особисто, впадає в око його простота, відсутність пафосу та відмінне почуття гумору. Мені не хотілося у фільмі одразу представляти його героєм. Хоча все одно в результаті він цим героєм і вийшов”, – сказав Самихаліл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter