Фігуранту “справи Хізб ут-Тахрір” Ібрагімову висунули обвинувачення, перервавши судову експертизу – адвокатка

Дата: 13 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Криму фігуранту “справи Хізб ут-Тахрір” Ернесту Ібрагімову висунули звинувачення у скоєнні злочину за статтею 205.5 Кримінального кодексу Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь в діяльності такої організації”).

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатку Лілію Гемерджи.

Ернест Ібрагімов

За словами адвокатки Ібрагімова, наразі її підзахисний за рішенням суду проходить психіатричну експертизу в сімферопольській лікарні.

Перервавши судову експертизу, не з’ясувавши, адекватний мій підзахисний чи ні, слідчий пред’явив обвинувачення”, – зазначила Гемеджи. 

17 лютого 2021 року підконтрольний Росії суд в Криму зобов’язав Ернеста Ібрагімова пройти судово-психіатричну експертизу. Сам обвинувачений вважає, що таким чином на нього чиниться тиск російськими силовиками.

Як зазначається, Ібрагімов, користуючись своїм правом давати показання рідною кримськотатарською мовою, клопотав про надання перекладача, однак суд у цьому відмовив.

За словами адвокатки, Ернесту Ібрагімову закидають зустріч у мечеті з учасниками другої Бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”, яка слугувала підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Вранці 17 лютого в Криму відбулися масові обшуки російських силовиків у будинках мусульман (більша частина з яких ‒ кримські татари). За словами Лілії Гемерджи, затриманих мусульман звинувачують в участі у терористичній організації. Їм закидають збори в мечеті, які стали підставою для притягнення до кримінальної відповідальності другої бахчисарайської групи. 

Російські силовики ці обшуки й затримання публічно ніяк не коментують.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило, що оперативно передає інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у мусульман у Криму українським правоохоронцям та збирається використовувати її “в роботі на національному і міжнародному рівнях”.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Фото обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter