Фігурант “справі Веджіє Кашка” Чапух збирається оголосити голодування на знак протесту

Дата: 12 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Обвинувачений у “справі Веджіє Кашка” кримськотатарський активіст Асан Чапух повідомив, що з 15 вересня має намір оголосити голодування, якщо його не переведуть під домашній арешт або не нададуть кваліфіковану медичну допомогу.

Про це Чапух оголосив 11 вересня цього під час судового засідання з продовження запобіжного заходу, повідомляє Крим.Реалії.

“Я прошу суд змінити мені запобіжний захід на домашній арешт. За десять місяців перебування в СІЗО моє здоров’я дуже сильно погіршився. У мене постійно високий тиск, я пережив у в’язниці мікроінсульт. Моє здоров’я тут погіршується щодня. У мене стала невиразна мова, постійно паморочиться в голові”, – сказав Чапух у суді.

Він додав, що після оголошення голодування “всі подальші події, пов’язані зі станом здоров’я будуть на вашій совісті, ваша честь”.

Адвокат обвинуваченого Айдер Азаматов зазначив, що не вітає такий вид протесту, а також повідомив, що завтра, 12 вересня, Чапуха планують вивезти до однієї з міських лікарень на обстеження.

Напередодні підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці арешт чотирьом фігурантам “справи Веджіє Кашка”.

Наприкінці серпня повідомлялося, що Асану Чапуху стало зле перед черговим засіданням суду.

23 листопада 2017 року російські силовики затримали в Сімферополі групу кримських татар – Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи. Їх звинуватили у вимаганні у громадянина Туреччини. При затриманні російськими силовиками стало зле ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, жінка померла.

12 січня підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт фігурантів “справи Веджіє Кашка” на два місяці.

На початку лютого російський адвокат Микола Полозов заявив, що почав незалежне розслідування смерті ветеранки кримськотатарського руху Веджіє Кашка в Криму в 2017 році. За його словами, смерть Веджіє Кашка – “наслідок надмірного і непропорційного застосування до неї сили з боку тих російських силовиків, які проводили її незаконне затримання”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter