Фермер з Миколаївщини першим в Україні оформив розмінування сільгоспземель за держкошт

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір з переможцем аукціону на надання послуг з розмінування сільгоспземель коштом держбюджету. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ДСНС Донеччина

Розміновуватимуть 86 гектарів у Шевченківській громаді Миколаївської області, що 2022 року була фактично на лінії фронту.

Аукціон на проведення робіт уперше відбувався в системі Prozorro, що дозволило зменшити початкову ціну на понад 1 мільйон гривень. Фінальна сума становить 4,85 мільйона гривень. 

“Територія, яку потрібно розмінувати в Шевченковому, складається з 12 ділянок різного рівня складності. На них зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок вкриті травою, на частині є також дерева і очерет”, – розповідають посадовці. 

Нині в Prozorro відбулися вже 11 подібних аукціонів на розмінування, а загалом їх налічують два десятки. Наступні девʼять торгів заплановано на 1 жовтня. Площа ділянок для розмінування становить 2 470 гектарів, а стартова ціна – понад 172 мільйони гривень. 

Раніше фермери могли розраховувати лише на 80% компенсації вартості очищення земель від вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення на вибухівці підірвалися 128 українських фермерів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter