Facebook попереджатиме користувачів, якщо ті поширюватимуть дипфейки та маніпулятивні відео

Дата: 08 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Компанія Facebook активніше боротиметься з дипфейками і Методика синтезу зображення, заснована на штучному інтелекті. Вона використовується для з'єднання і накладення наявних зображень і відео на вихідні зображення або відеоролики та іншими видами маніпулятивного контенту, зокрема попереджатиме своїх користувачів, якщо ті поширюватимуть фейки на власних сторінках.

Про нові правила повідомили в блозі компанії. 

Для видалення маніпулятивних відео в соцмережі визначили два основних критерії: 

  • їх редагували чи обробляли в спосіб, через який глядачі можуть вважати, що людина на відео каже щось, чого вона насправді не говорила;
  • їх створив штучний інтелект чи машинне навчання, яке поєднує, замінює чи накладає контент на відео в такий спосіб, що вони видаються справжніми.

У Facebook уже наголосили, що не видалятимуть відео, створені для пародії чи сатири, для зміни порядку слів або вилучення окремих фраз. Також там додали, що всі видалені за новими правилами відео переглядатимуть незалежні експерти, з якими компанія вже уклала відповідні домовленості.

Для боротьби з дипфейками в компанії вирішили глибше досліджувати контент, створений штучним інтелектом, та співпрацювати в цьому питанні з науковими колами, урядами й індустрією загалом.

Як відомо, з поточного року Facebook запускає в Україні спеціальну програму протидії дезінформації. У компанії, зокрема, планують позначати маніпуляції в стрічці новин українських користувачів соціальної мережі, попереджатимуть людей про фейки та пропонуватимуть перейти на сторінки, де спростовуються певні міфи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter