Евакуювати людей з сєвєродонецького “Азоту” неможливо — Гайдай

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Евакуація цивільних, які нині переховуються на території підприємства “Азот” у Сєвєродонецьку, неможлива через постійні обстріли російськими військами. 

Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Фото: AFP

На території “Азоту на початку повномасштабного вторгнення було щонайменше 13 облаштованих сховищ. Як розповідали самі жителі Сєвєродонецька, цілеспрямовано людей ніхто не закликав йти саме у ці укриття, однак чимало містян тісно пов’язані з підприємством, а тому й шукали там прихистку. 

“У нас мономісто: ми говоримо Сєверодонецьк – маємо на увазі “Азот”, говоримо “Азот” – маємо на увазі Сєверодонецьк. Те, що там безпечніше, це люди знали й так… Повоєнні заводи були обладнані бомбосховищами, так само і житлові будинки 40–50-х років – там практично в кожному будинку бомбосховища. І що далі від міста, чим новіші райони, то менше там пристосовано для безпеки. Деякі будинки є взагалі без підвалів, вже не кажучи про бомбосховища… Коли почалися обстріли, люди почали туди стягуватися, мабуть, з березня, коли почалися потужні обстріли, люди почали перебиратися з нових, не пристосованих для укриття районів на завод”,розповідав журналістам “Нового времени” містянин Аріф Багіров

За словами Гайдая, нині на підприємстві 568 людей, зокрема 38 дітей. Евакуювати їх намагались у травні, однак тоді вони відмовились їхати. 

Люди на території “Азоту” у квітні. Фото: Marko Djurica/Reuters

“Вийти зараз – це 99% загинути. Вихід з комбінату можливий тільки за умови повного припинення вогню”, – каже Гайдай. 

Бойові дії за повний контроль над Сєверодонецьком тривають, й росіяни здійснюють переміщення на напрямок додаткових підрозділів реактивної артилерії. Попри це місто не заблоковано й комунікація ще є. 

Нагадаємо, що декілька місяців поспіль влада закликала людей евакуюватись з Сєвєродонецька, деякі виїжджали самотужки, як-от чоловік, який для порятунку власного життя проїхав велосипедом 65 кілометрів, однак чимало містян лишилось. За оцінками влади, наприкінці травня їх у місті лишалось до 15 тисяч. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter